Hans Enoksen efter valget: Det giver mig styrke

På valgaftenen var der højt humør og glad stemning hos Naleraq, men stemmesluger Hans Enoksen dukkede ikke op.
Hans Enoksen er den fjerde på top listen efter Anna Wangenheim fra Demokraatit. Og det er Hans Enoksen glad for. Foto © : KNR/Marie Kuitse Kristensen
Skrevet af Megan Hansen
03. november 2022 07:23

- Jeg fulgte selvfølgelig med under stemmeoptællingen. I demokratiets ånd er jeg glad for, at jeg var blandt kandidaterne, hvor jeg også fik en del stemmer ved hver optælling, siger Hans Enoksen til KNR.

Den sidste folketingskandidat, Hans Enoksen fra Naleraq, fik 1.940 stemmer.

Slutning på valgaftenen viste, at Aki-Matilda Høegh-Dam fra Siumut fik 6.655 stemmer og skal forsætte arbejdet i Folketinget i fire år mere.

Sådan fordeler stemmerne sig: 

 

Siumut, får 37,6 procent af stemmerne.

 

Inuit Ataqatigiit (IA) får 24,6 procent.

 

Demokraatit får 18,5 procent.

 

Naleraq får 12,2 procent.

 

Atassut får 3,6 procent.

 

Løsgængeren Tillie Martinussen fik 0,9 procent af stemmerne. 

Nummer to på listen over flest stemmer er Aaja Chemnitz, som fik 4.289 stemmer og dermed er valgt som folketingsmedlem. Hun har siddet i Folketinget siden 2015.

Hans Enoksen er dog den fjerde på top listen efter Anna Wangenheim fra Demokraatit. Og det er Hans Enoksen glad for.

- Det giver mig styrke, at der var så mange, der har valgt mig. Det har også givet mig styrke til at arbejde videre. Nu forstår jeg, hvor vigtigt det grønlandske sprog er, det viser sig, at vi skal tage udgangspunkt i os selv, siger han. 

Fortsætter i Inatsisartut

Hans Enoksen er kendt i politik. Han har været formand for Naalakkersuisut fra 2002 til 2009, da var han medlem af Siumut.

Han har også været formand for landets folkevalgte forsamling, Inatsisartut, af to omgange.

Han brød med Siumut, og i 2014 var han med til at stifte Naleraq. Han var formand - men i sommer i år meddelte han pludselig, at han gik af som formand. Han blev dog siddende i Inatsisartut.

Og det er der, han vil lægge sin energi nu.

- Lige nu er jeg medlem af Inatsisartut, jeg forventer, at jeg bare arbejder videre der. Og det er vigtigt at arbejde videre på vores mål. Hver gang, der er valg, er der flere der stemmer på os, og befolkningen forstår os bedre nu. Det er det, vi skal arbejde med, siger Hans Enoksen. 

Han dukkede ikke op til valgfesten

Foto © : KNR

Foto: KNR

Naleraqs valgfest var på Hotel Hans Egede i Gertrud Rask festsalen. De to andre kandidater fra Naleraq, Juno Berthelsen og Kirsten Fencker, var begge med om aftenen.

Stemningen og humøret var tårnhøjt. Hver gang der kom tal fra stemmeoptællingen i fjernsynet, jublede kandidaterne og gæsterne.

Men Hans Enoksen, som var den fra Naleraq, som fik flest stemmer, dukkede ikke op til festen på grund af sygdom i familien.

Men han var til at få fat på i går. Og han glæder sig til at arbejde videre i Inatsisartut.  

- Min planer i fremtiden er at arbejde tættere med befolkningen. Jeg har ikke været rask de sidste to år, men nu er jeg ved at blive rask. Mine kræfter er næsten på samme niveau som engang, og det har jeg tænkt mig at udnytte, siger Hans Enoksen til KNR.