Handicapugen i uge 41

Tilgængelighed er temaet for uge 41, for handicapugen, Ordets bredeste forstand for at sikre borgere med funktionsnedsættelser, deres ret til at leve et liv så selvstændigt som muligt, vil lidt omtanke og tilpasning i mange tilfælde gøre det umulige muligt for mange.
Kommuneqarfik Sermersuumi artukkerneqarnissaq ernummatigineqarpoq. Foto © : KNR
Skrevet af Per Andersen
01. september 2011 15:26
 

For borgerne med fysiske handicaps kan dagligdagen ofte være en kamp om at kunne bevæge sig frit omkring uafhængig af hjælp fra f.eks. velvillige forbipasserende.

 Det er svært for den ikke handicappede at gennemskue, hvilke mangler der er rundt omkring, også selvom der umiddelbart er tænkt på, at de funktionshæmmede også skal kunne komme til.

 Det er ikke ualmindeligt, at en tilsyneladende ”handicapvenlig” offentlig tilgængelig bygning (butikker, biblioteker o. lign.) ikke er helt gennemført handicapvenlig på grund af, at én eller flere detaljer er glemt.

Hvordan sikres adgang til informations- og kommunikationstjenester for de borgere, som på grundaf en funktionsnedsættelse ikke kan høre, se eller på anden vis er forhindret i at modtage information ad gængs vej?

Hvad skal der til, for at de funktionshæmmede sikres adgang til uddannelse og arbejdsmarked? Kan den enkelte uddannelsesinstitution eller arbejdsgiver ved at være lidt fleksibel i realiteten blive mere rummelig og tage imod nogle af de borgere, som pga. en funktionsnedsættelse under de nuværende vilkår er forhindret i at komme i gang med en uddannelse eller få et job?

Hvad kan jeg gøre, hvad kan vi gøre, og hvilke gode idéer er realisable i et land som Grønland? Departementet for Familie, Kultur, Kirke og Ligestilling vil opfordrer alle til at deltage i debatten.

Der er mulighed for at søge om tilskud til aktiviteter og arrangementer med tilknytning til temaet. Ansøgningsskema kan hentes på departementet hjemmeside under www.nanoq.gl . Ansøgning skal være departementet i hænde senest fredag den 23.september.

For yderligere information, kontakt afdelingschef Naja Rosing Fleischer på tlf. 345000.