Handicapmedarbejdere trænger til uddannelse

Manglende uddannelse og manglende kurser inden for psykiatri er de største årsager til, at medarbejdere og støttepersoner for psykisk handicappede ofte er meget ustabile og hurtigt skifter job. Det mener de i hvert fald selv, i øjeblikket er de samlet til kursus i Ilulissat.
03. december 2009 15:39

Der holdes i disse dage et landsdækkende tre dages kursus i psykiatri for støttepersoner og medarbejdere for psykisk handicappede i Hotel Arctic i Ilulissat, arrangeret af handicapafdelingen i Departementet for familie og sundhed.

På dagsordenen er blandt andet, hvad der skal til for at holde på dem, der arbejder med psykisk syge og gøre dem bedre - til gavn for dem selv og ikke mindst for dem, de arbejder for. Det siger Ivalo Møller Lange, som er selvstændig underviser af psykiatri og miljøterapi og står bag kurset.

- Der er for meget udskiftning af personale, blandt andet også manglende viden omkring emnet psykiatri, og den viden har de brug for. Jeg kan mærke på dem, at de har brug for en ordentlig undervisning.

På den led er det ofte manglende viden, der får folk til at flygte fra arbejdet med de psykisk handicappede.

- Når man arbejder med de handicappede, så er det bedst, at man har noget viden om emnet, at man er faglært. Der er mange ufaglærte, som også er dygtige til at arbejde med handicappede, men de skal også have viden, siger Ivalo Møller Lange, der underviser i psykiatri og miljøterapi og er tidligere forstander for institutionen Aaqa.

Souschef i institutionen Aaqa Marie Heilmann Nielsen er enig:

- Ustabilitet blandt medarbejdere gør de handicappede utrygge. Men vi arbejder meget på at få et stabilt personale af hensyn til vores beboere og ikke mindst vores økonomi i Aaqa, siger Marie Heilmann Nielsen.

Der arrangeres forskellige kurser løbende for medarbejdere for handicappede, men er svært at følge med på grund af mangel på uddannet personale samt den store udskiftning blandt medarbejdere, siger Henrik Sand, der er afdelingsleder for handicapafdelingen i Departementet for Familie og Sundhed.