Retssag i Tasiilaq: Han blev tævet, snittet, stukket og dræbt

En 43-årig kvinde er anklaget for gennem en årrække at have udsat både sin mand og sin datter for vold. For et år siden blev manden dræbt. Nu starter den omfattende retssag.
Den 43-årige kvinde har ifølge anklageren både tæsket sin mand og datter. Foto © : Merete Lindstrøm, KNR
Skrevet af Liv Almer
20. marts 2023 09:57

I dag starter den længe ventede retssag mod en 43-årig kvinde fra Tasiilaq, som er anklaget for at have stukket sin ægtefælle med både en syl og en kniv med døden til følge.

Drabet skete i en lejlighed i Tasiilaq, 3. januar sidste år, hvor en mand først blev slået i ansigtet med en knyttet hånd, sådan at han fik næseblod.

Kort efter blev han stukket flere gange med en syl i skulderen, armen og i benet, hvorefter den dræbte blev stukket tre gange i brystet med en kniv. Det forårsagede så voldsom en blødning, at manden døde.

Og sagen er da også særligt alvorlig, påpeger anklager ved Grønlands Politi Alexander Stürup overfor KNR:

- Der er jo ikke nogen kriminalsager, som ikke er alvorlige. Men det er klart, at når vi har at gøre med et drab, er det jo, uanset hvordan man ser på det, den ultimative forbrydelse, siger han.

Anklagemyndigheden kræver, at kvinden idømmes forvaring på ubestemt tid.

Stået på i flere år

De tragiske hændelser i begyndelsen af sidste år var dog ikke første gang, at der var tumult i hjemmet hos den dræbte og den anklagede.

Jævnligt har politiet været kaldt ud, og anklageskriftet byder da også på en lang række voldsepisoder.

Tilbage i august 2020 er kvinden anklaget for at adskillelige gange have slået en person i hovedet med knyttede hænder.

Og over foråret og sommeren i 2021 tog volden tilsyneladende til i hyppighed.

I april er kvinden anklaget for at have snittet den senere dræbte mand i øret og for at have stukket ham i skulderen. Ved samme lejlighed er hun anklaget for at have kradset manden i ansigtet og ved vold tvinge ham til at blive i huset, da hun angiveligt fastholdt ham med sine ben og vred hans arm om på ryggen.

Kun få måneder efter, i juni, er kvinden anklaget for at have slået manden flere gange i hovedet med knyttede hænder, hvorefter han falder omkuld og må sys på grund af en flænge i øjenbrynet.

Igen to måneder senere kaldes politiet igen ud. Denne gang er det dog ikke kvindens mand, som er kommet til skade. Ifølge anklagemyndigheden skulle kvinden nemlig her have kradset sin egen voksne datter i ansigtet og have revet hende i håret.

Anklager Alexander Stürup kan dog ikke udtale sig om, hvorvidt kvinden tidligere er dømt. Han påpeger dog, at dette vil fremgå under retssagen, som foregår for åbne døre.

Fire fælles børn under 18

Kvinden på anklagebænken og den dræbte mand havde ifølge anklageren fire børn sammen under 18. Herunder er tre af børnene under konfirmationsalderen. Manden og kvinden har desuden voksne børn hver især.

Af samme årsag kræver anklagemyndigheden, at kvinden betaler godtgørelse, altså økonomisk erstatning, til de fire mindreårige børn på 100.000 kroner per barn.

Herudover har man fremsat et krav om, at de fire børn får udbetalt både uddannelsesbidrag og konfirmationsbidrag af den anklagede kvinde.

Alexander Stürup understreger dog, at myndighederne allerede har sørget for børnene:

- Der er taget hånd om de børn. Men selvfølgelig har de stadig mistet begge deres forældre, siger han til KNR.

Ifølge ham er det sjældent, at kvinder sidder på anklagebænken for så voldsomme lovovertrædelser i Grønland:

- Mig bekendt har vi slet ikke nogen kvindelige forvaringsdømte i Grønland. Jeg kan dog ikke 100 procent lægge hovedet på blokken. Der har været nogle tidligere, men er det ikke nu.

Retssagen vil køre i retten i Tasiilaq fra 20. til 23. marts.