Hammeren faldt hårdt over indbrudstyve

De to mænd, der i oktober måned begik indbrud i Selvstyrets centraladministration, er blevet idømt en usædvanlig hård straf.
09. januar 2012 13:05

Da hammeren faldt i Kredsretten i Nuuk i tirsdags, lød dommen på henholdsvis seks og otte måneders anstaltsanbringelse. Begrundelse: Gerningsmændene er vaneforbydere.

Det var en usædvanlig hård straf for en forbrydelse af den karakter, der i tirsdags blev udmålt i Kredsretten i Nuuk.

Men der var skærpende omstændigheder i sagen, mente anklageren, som gik efter en straf på seks og otte måneders anstaltsanbringelse, og som altså fik medhold af Retten. Den 19-årige gerningsmand blev idømt seks måneder, og den 23-årige otte måneders anbringelse i anstalten for domfældte.

For det første lagde anklagemyndigheden vægt på, at de to gerningsmænd flere gange tidligere er dømt for lignende forbrydelser. Da indbruddet faldt sted, havde de begge kun kun været på fri fod i lidt over en måned efter at have afsonet fem måneder i anstalten også for et indbrud, de sammen havde begået. Det oplyser anklager Mads Lynge Christiansen til Radioavisen.

At indbruddet var så omfattende spillede også en rolle for ønsket om en særlig hård straf. Tyvene havde trængt sig vej til adskillige dele af Selvstyre-bygningen, blandt andet Formand for Naalakkersuisut Kuupik Kleists kontor og naalakkersuisoq for fiskeri og fangst, Ane Hansens kontor. Omkring 10 kontorer i alt blev fundet gennemrodet og med dokumenter flydende på gulvet. Til gengæld havde tyvene efterladt flere værdifulde genstande.

Umiddelbart efter indbruddet fik det da også både Departementschef i Formandens Departement, Peter Schulz, og Politiet til at betegne indbruddet som mærkværdigt. Og Politiet tilkaldte sågar assistance til efterforsningsarbejdet fra Rigspolitiets Kriminal Tekniske Afdeling i Danmark.

Men anklager Mads Lynge Kristiansen kan aflive spekulationerne om, at der blev fjernet fortrolige dokumenter fra gerningsstedet. De to tyve gik udelukkende efter effekter, der let kunne sælges videre, for eksempel mobiltelefoner, udtaler han.

De to gerningsmænd har erkendt indbruddet, men har anket dommen til Grønland Landsret med krav om mildere foranstaltning.

- Hvis man ser på den form for lovovertrædelse og sammenligner med andre lignende tilfælde, så synes jeg straffen er for hård. Der er tale om simpelt tyveri, siger forsvarer Bjørn Chemnitz, der repræsenterer den 19-årige gerningsmand.

Det lykkedes aldrig Politiet at lave en præcis opgørelse over, hvad tyvene slap afsted med under indbruddet. De effekter, der efterfølgende blev fundet, er 5 mobiltelefoner, 1 bærbar computer samt nogle husflidssmykker.