Halibut Greenland klager til Selvstyret

Halibut Greenland har den 3. august indgivet en klage til Grønlands Selvstyre. Heri klager Halibut Greenland over den behandling, som dets indhandlingsskib "Rubin" har været udsat for i Upernavik.
05. august 2009 10:57

Halibut Greenlands indhandlingsskib Rubin, der i sidste måned skabte uro ved Upernavik ved at indhandle hellefisk til højere priser. Upernavik Seafood lukkede blandt andet deres indhandlingsanlæg med plads til 200 mand og åbnede først fabrikkerne igen, da indhandlingsskibet "Rubin" sejlede videre til Ilulissat, hvor skibet også havde tilladelse til at indhandle hellefisk.

I Ilulissat skabte skibet Rubin mindre ballade. Men 80 fabriksansatte blev midlertidigt fritstillede, da Royal Greenlands fabrik i Qasigiannguit lukkede i et par dage på grund af mangel på hellefisk.

Men nu har Halibut Greenland fået nok og har dermed sendt en klage til Grønlands Selvstyre over den behandling som indhandlingsskibet Rubin har været udsat for ved Upernavik.

Halibut Greenland fik en tilladelse fra Styrelsen for fiskeri den 18. maj 2009 til blandt andet omladning af 1.000 tons hellefisk ved Upernavik og 800 tons ved Ilulissat. I den forbindelse har der ikke været begrænsninger for, hvor skibet kunne indhandle ved Ilulissat.

Men ved Upernavik måtte skibet operere ved "nye områder", hvor den eneste begrænsning ifølge selskabet var, at der ikke måtte indhandles lige udenfor Upernavik Seafoods landanlæg.

Men efterfølgende har Styrelsen for fiskeri 2 gange ændret områderne for, hvor indhandlingsskibet må indhandle ved Upernavik.

- Ændringerne er ikke saglige og er ikke gyldige, skriver selskabet Halibut Greenland i en pressemeddelse. Derfor har Halibut Greenland bedt Styrelsen for Fiskeri om at revurdere hele sagen, hvor styrelsen skal meddele accept til, at selskabet indhandler og producerer i nærmere præcise områder. Hvis selskabets krav ikke bliver fulgt, vil Halibut Greenland rejse et erstatningskrav.

Halibut Greenland har orienteret medlem af Naalakkersuisut Ane Hansen om klagen, og hun følger sagen.