H1N1-vaccination til alle

Landslægeembedet har delt 10.000 doser af vaccinen for H1N1-virus ud, men har et overskud tilbage. Tilbuddet om vaccinationer til alle er dog fagligt begrundet, understreger landslæge Flemming Stenz.
18. marts 2010 15:11

Især børn og unge har god grund til at tage imod tilbuddet om at lade sig vaccinere imod influenza H1N1, fortæller landslægen:

- Modsat andre influenzatyper har H1N1 vist sig at ramme yngre mennesker hårdere end andre. Så noget tyder på, at ældre har en form for modstandskraft mod influenza H1N1. Men det er ikke blevet undersøgt, understreger han.

Verdenssundhedsorganisationen WHO har opretholdt pandemiberedskabet, fordi det ikke kan udelukkes, at der kommer en ny bølge af influenzaen de steder, der endnu ikke er blevet ramt - det gælder især den sydlige halvkugle.

En pandemi er en verdensomspændende og ny epidemi. Og hvis en ny bølge af influenzaen slår igennem, er du bedre stillet med en vaccine i blodet. Især hvis du ikke blev ramt af den første bølge, så din krop ikke har dannet antistoffer.

Her til lands toppede H1N1-epidemien i december, men ramte byerne meget forskelligt. Både tidsmæssigt og i styrke, fortæller Flemming Stenz:

- Så hvis der kommer en ny bølge, er der jo også områder i Grønland, hvor H1N1 ikke var første gang, og hvor folk er bedre stillet med en vaccine i blodet. Sandsynligheden er lille, men det kan ikke udelukkes, siger han.

Landslægeembedet har ikke har nogen meldinger om influenza-aktivitet de seneste måneder.