Højesteret sender voldtægtsdømt til Herstedvester

En seksualforbryder her fra landet er netop blevet dømt til forvaring i Danmark. Manden er for farlig til at blive anbragt i anstalt, har Højesteret nu fastslået.
Skrevet af Mads Fisker
05. juni 2012 11:19

Den dømte er fundet skyldig i voldtægt af to børn og trusler.

Manden selv har ifølge nyhedsbureauet Ritzau ønsket at blive idømt en tidsbegrænset foranstaltning herhjemme, men Højesteret har nu omstødt en sådan dom fra Grønlands Landsret på opfordring fra Rigsadvokaten i Danmark.

De fem dommere i Højesteret har vurderet, at manden er for farlig for sine omgivelser til at afsone i en anstalt herhjemme, og dermed skal den dømte i forvaring på Anstalten ved Herstedvester; det vil sige indespærring på ubestemt tid.

Ifølge Ritzau har dommerne blandt andet vægtet mulighederne for behandling med psykolog og  kønsdæmpende medicin i deres afgørelse. Dommerne i Højesteret har også lagt vægt på større sikkerhed ved anstalten ved Herstedvester, lyder det.

Ifølge en distriktslæges erklæring i sagen virker manden ikke tynget af sine handlinger, og lægen vurderer, at der er en overhængede fare for gentagen seksuel kriminalitet.

Forsvarsadvokat Wilhelm Malling giver ifølge Ritzau udtryk for, at lægerne i sagen har tolket den dømte forkert. Fejlopfattelsen kan skyldes dårlig kommunikation med lægerne, der ikke taler grønlandsk, mener han.

Først om mindst fem år ventes den kommende lukkede anstalt herhjemme at stå klar, og manden skal altså derfor nu afsone under de menneskeretligt skarpt kritiserede forhold i Danmark.