Baggrund Høje, men usikre tal for seksuelle overgreb

En ny rapport om seksuelle overgreb når ikke frem til en klar konklusion om, hvordan begrebet skal defineres. Der er dog ingen tvivl om, at problemet fortsat er stort.
Skrevet af Walter Turnowsky
28. april 2015 12:50

Antallet af unge, der bliver udsat for et seksuelt overgreb er fortsat særdeles højt i Grønland. I en stor del af skoleklasserne sidder mindst en ung, der har været udsat for et overgreb. Det fastslår en ny rapport fra SFI, som Naalakkersuisut har bestilt.

 

Under den kriminelle lavalder

Til gengæld har rapporten svært ved at nå frem til et helt præcist tal. En definition for seksuelt overgreb, er seksuelt

Fakta

Rapporten 'Unge i Grønland med fokus på seksualitet og seksuelle overgreb' er udarbejdet af SFI - Det nationianale Forskningscenter for Velfærd. Den er bestilt af Naalakkersuisut.

  • Undersøgelsen er foretaget blandt unge mellem 18 og 25.
  • 400 unge har fået tilsendt et spørgeskema. 151 har svaret.
  • De unge er fordelt over hele landet og der er unge fra både by og bygd.
  • Derudover er 90 unge blevet interviewet mere detaljeret.

samvær under 15 år dvs. under den kriminelle lavalder. Her er det 53 % af de unge kvinder og 29 % af de unge mænd, der har oplevet dette.

Læs hele rapporten her

Et sådant samvær er i sagens natur ulovligt. Problemet er blot, at der ikke nødvendigvis er tale om et overgreb. Hvis begge er omtrent lige gamle, så er det ikke sikkert, at det er et overgreb, men det kan være det.

 

Frivilligt eller ej

En anden definition som rapporten bruger, er de unge, der siger at de ikke selv var med til at bestemme, om de skulle have sex eller ej. Hvis man ser på unge i alle aldersgrupper, så siger 33 % af begge køn, at de ikke selv var med til at bestemme. Hos de under 15-årige er tallene 22 % og 5 %.

 

Indikator for seksuelt overgrebKvinderMændBegge køn

Omfang af seksuelle overgreb

Under 15 år ved første seksuelt samvær53 %32 %44 %
Har ikke selv bestemt første gang33 %33 %33 %
Under 15 år og ikke selv bestemt22 % 5 %13 %
Kilde: SFI's undersøgelse af seksuelle overgreb 2014

 

Problemet her er dog, at det er usikkert, hvad de unge mener, når de siger, at de har været med til at bestemme. Krænkeren vil ofte manipulere med børnene, så de tror, at de har været med til at bestemme. Det er kendt fra det terapeutiske arbejde, at især yngre børn ofte bliver ledt til at tro, at de har været med til at bestemme, selvom der er tale om et åbenlyst overgreb.

 

Overgreb på 7 årige

Rapporten viser også, at overgrebene starter mens børne ganske små 7 % af børnene har deres første seksuelle samvær når de er 7 år eller yngre. Hovedparten af de unge har deres seksuelle debut i alderen mellem 13 og 15 år. Pigerne er typisk lidt yngre end drengene. Tallene siger intet om, hvorvidt de er sammen med en jævnladrende eller sammen med en, der er betydeligt ældre.

 

AlderKvinderMændBegge køn 

Alder ved første seksuelle erfaring

7 år eller yngre 6 % 7 % 7 % 
12 år 3 % 0 % 2 % 
13 år15 % 9 %12 % 
14 år28 %13 %21 % 
15 år29 %17 %24 % 
16 år 9 %19 %14 % 
17 år 5 % 3 % 4 % 
18 - 24 år 4 %21 %12 % 
Ved ikke 0 %12 % 5 % 

Kilde: SFI's undersøgelse af seksuelle overgreb 2014