VIDEO Høj risiko for smitte med hundesyge ved hundeslædevæddeløbene

Der er særdeles høj risiko for udbrud af en hundesyge-epidemi under de kommende hundeslæde-væddeløb, Avannaata Qimussersua i Uummannaq.
13. marts 2016 20:16

Det oplyser embedsdyrlægen i Ilulissat Sanne Wennerberg til Sermitsiaq.

Det forventes at over 40 hundeslæder vil deltage, og det betyder, at flere hundrede slædehunde fra nær og fjern bliver samlet i Uummannaq i en uges tid eller mere.

- Men kun få af hundeejerne benytter den frivillige vaccination af deres hunde mod smitsomme sygdomme som hundesyge og parvo-virus, bekræfter embedsdyrlægen over for avisen.

- Derfor er der risiko for, at hunde tager sygdommen med hjem efter væddeløbet og på den måde spreder sygdommen i landet, siger Sanne Wennerberg.

 

Ekstra høj risiko under transport

Risikoen er særdeles høj, hvis hundene udsættes for stress under den lange transport med enten helikopter eller havgående fartøjer, skriver avisen videre.

Embedsdyrlægen i Ilulissat, Sanne Wennerberg håber derfor, at de frivillige vaccinationer mod smitsomme sygdomme bliver gjort obligatoriske for hundeejerne.

 

Hundeslædeorganisation bakker op

Generalsekretær i hundeslædeorganisationen, Kalaallit Nunaanni Qimussertartut Kattufiat, KNQK Hansiaraq Zeeb bakker op om embedsdyrlægen og ønsker også obligatoriske vaccinationer mod hundesyge og parvo-virus.

- Vi er nødt til at tage alle forholdsregler. Hvis epidemien bryder ud, vil det få katastrofale konsekvenser for hele hundeslædekulturen, siger Hansiaraq Zeeb, der vil tage obligatorisk vaccination op på næste møde i foreningen.

Formand for den lokale hundeslædeforening i Ilulissat Ville Siegstad peger dog på, at hundeejere tit har vanskeligheder med at skaffe vacciner mod hundesyge, parvovirus og rabies som er obliagtorisk, fordi vaccinen ikke altid er tilgængelig i kommunen eller hos dyrlægen.