Hærværk truer sikkerheden til søs

For tredje gang på tre måneder har Tele været udsat for hærværk på deres sendere i Maniitsoq-området. Ud over store udgifter i forbindelse med genopretning af sendeudstyr udgør hærværket også seriøs fare for skibskommunikationen til og fra Aasiaat Radio.
Skrevet af Peter Troelsen
17. juli 2012 09:32

Det var ikke et smukt syn, der ventede på folkene fra Tele, da de i går kom på kontrolbesøg i en af sendehytterne i nærheden af Maniitsoq. Smadrede sendere og en hytte, der stort set var ukendelig, var resultatet af det hærværk, ukendte gerningsmænd havde udøvet.

-Det lignede langtfra salgsbrochuren. Grafittien kunne indikere, at det var unge mennesker, der kedede sig i sommerferien, som havde været forbi. Politiet har selvsagt fået overdraget opgaven, og vi håber på, at de kan finde hærværksmændene, fastslår kystchef Carl Johan Colberg fra Tele.

Det er både dyrt og meget følsomt udstyr, der står i hytterne over hele landet. Tele har langt over 100 af den slags hytter, men heldigvis har man i stort omfang været forskånet for den slags, hærværk hytten i Maniitsoq har stået model til.

-Nu er det svært at opgøre udgifterne i forbindelse med hærværket, inden vores teknikere har prøvet at få det renoveret. En af den slags sendere, vi har i huset, koster over en million kroner, og vi har to af dem til at stå i hytten. Det kan meget hurtigt løbet op i et stort beløb, hvis vi ikke kan få repareret senderne, siger Carl Johan Colberg, da knr.gl taler med ham tirsdag formiddag

Det værste ved hærværket er dog ikke de eventuelle udgifter til at genetablere udstyret. Sikkerheden til søs vægtes langt højere hos Tele, og den kan være i overhængende fare, hvis udstyr ikke er fuld funktionsdygtigt.

-Jeg håber ikke, hærværksmændene ved, hvilken fare de udsætter de sejlende for. I værste fald kunne en trawler være i havsnød, og hvis ikke de kan få fat i Aasiaat Radio på grund af hærværk på vores udstyr, kan det i den sidste ende koste menneskeliv. Vi har her at gøre med et hærværk af den værste slags, fortæller kystchefen fra Tele.