Hærværk og indbrud: En gruppe af børn og unge hærger i Tasiilaq

Mindst 13 gange har der været indbrud og hærværk på skolen og i Cafe Neriusaaq siden sommerferien. 
25. november 2020 05:16

Smadret videoudstyr, stjålne telefoner, og vinduer, der er slået itu.

Det er virkeligheden i Tasiilaq, hvor der siden sensommeren har været mindst 13 tilfælde af indbrud og hærværk på skolen og i Cafe Neriusaaq. 

LÆS OGSÅ Akuthjælp fra Danmark: Fire ekstra socialrådgivere i Nuuk og fire i Tasiilaq

Ifølge politiet er det en gruppe af børn og unge fra 12 til 20 år, der står bag.  

- Der er gået efter alt. De har stjålet, smadret alt videoudstyret, taget kasseapparatet, stjålet telefoner, og så er de gået efter alkohol. Vi har ikke meget alkohol, det har vi bestemt ikke, men det er de blevet bekendt med, siger ejer af Cafe Neriusaaq, Lars Vestergaard. 

Han fortæller, at han i det seneste fem uger har oplevet otte indbrud i sin cafe.

Fingre i madvarer

- De har smadret det hele – dør, ståldør og låse og kæder. De har slukket for strømmen, så vi har mistet en masse fødevarer. Isen smelter, og de har haft fingrene i mange af vores fødevarer, så dem har vi også smidt ud.

Og det er korrekt, at børn og unge i Tasiilaq har hærget og lavet indbrud efter sommerferien. Det bekræfter Jannick Gray, der er politikommissær i Tasiilaq, overfor KNR.

På skolen Tasiilami Alivarpi har der i de sidste to måneder alene været fem tilfælde af hærværk, fortæller skoleinspektør, Jørn Holbech. Og han er ret sikker på, hvem de er. 

LÆS OGSÅ Lektor om fattig familie i Tasiilaq: Det er ikke acceptabelt

- Det er unge mennesker, der har svært ved at finde et formål med livet. De er omsorgssvigtede og har i den grad brug for, at der er nogle, der vil hjælpe dem i en retning, siger han.

Han mener, at problemet bør tages alvorligt af de sociale myndigheder. 

- Der skal en landsby til at opdrage et barn, eller en hel bygd eller by. Og hvis bare én af de instanser svigter - socialarbejdere, politiet, forældre, skolen – så kan det være svært. Det kræver virkelig, at samfundet her i Tasiilaq står sammen om at bryde med det her, siger han.