Hårdt at være førtidspensionist

Grønlandske førtidspensionister har alt for hårde levevilkår i forhold til de danske, siger en førtidspensionist, der selv har boet i Danmark.
19. juli 2010 11:07

Det er nemmere at være førtidspensionist i Danmark end i Grønland. Det mener Eva Wille, som er førtidspensionist. Hun bor i dag i Qeqertarsuaq. Hun og hendes mand, der ikke modtager offentlig hjælp, har i 2005 og 2008 boet i Danmark.

- Jeg fik omkring 10.000 kroner om måneden i førtidspension i Danmark, hvorimod jeg kun får omkring 6.500 kroner med den nye ordning på Grønland.

Hun siger, at priserne på madvarer og andet dagligdagsvarer også er meget lavere i Danmark.

- Livet var meget nemmere, da vi boede i Danmark, siger Eva Wille.

Eva Wille savner det danske velfærdssystem og mener, at levevilkårene for førtidspensionister i Grønland er for hårde.

- Det er meget hårdt. Når jeg går på indkøb og betaler regninger med min grønlandske førtidspension, så er pengene allerede brugt op enten samme dag eller dagen efter, og der er ingenting tilbage til resten af måneden. Så kan jeg ikke gøre andet end at sætte min lid til min familie, siger Eva Wille.

Det er dog svært at sammenligne størrelsen af førtidspensionen i Danmark og i Grønland. Sådan siger Kirsten Olesen, der er afdelingsleder i Departementet for Sociale Anliggender i Selvstyret.

- Som udgangspunkt kan det være svært at sammenligne satserne i Grønland og Danmark, fordi velfærdssystemerne er forskellige. Måske har den danske velfærdssystem flere midler til rådighed end den grønlandske landskasse har. Alting er jo en politisk prioritering, siger Kirsten Olesen.