Hårdt indgreb mod sprutsejlads på vej

Der lægges nu op til en væsentlig stramning af reglerne om spiritussejlads her i landet. Der bliver faktisk tale om Rigsfællesskabets skrappeste regler, hvis du står til søs med promiller i blodet. Det fremgår af en helt ny lovgivning om sikkerhed til søs, der er på vej gennem Folketinget.
23. marts 2010 14:29

Fra grønlandsk politisk hold har man ønsket, at alle fartøjer - uanset størrelse og uanset besætningens uddannelse - skal omfattes af de faste promillegrænser - dem der kendes fra færdselsloven. Men det, der gør de nye regler for sprutsejlads i de grønlandske farvande til noget ganske særligt er, at der blandt politikerne her-til-lands er et ønske om, at passagerer også skal omfattes af de faste promillegrænser. Og det er for vidtgående for den politiske smag i Danmark.

Men den saglige og officielle forklaring er, at Grønlands meget skiftende vejr- og isforhold og geografi skaber betydelige risici for skibstrafikken. Sejlads i grønlandske farvande adskiller sig derfor markant fra sejlads i de danske farvande.

Så det betyder, at der i den nye lovgivning åbnes mulighed for, at Selvstyret kan fastsætte sine egne særlige administrative regler for Grønland. Som nævnt tyder meget på, at de faste promillegrænser indføres for alle fartøjer - også fritidsfartøjer uanset størrelse.

Og så vil altså også promillegrænsen komme til at gælde passagererne. Dog vil det - som det hedder i bemærkningerne til lovforslaget - blive overvejet i samråd med Selvstyret at undtage for eksempel krydstogtskibe og skibe, der er godkendt til transport af flere end 12 passagerer.

Og det lyder vel egentlig fornuftigt nok, hvis man altså vil beholde krydstogtsturimen og vil være fri for at lade 1.000 tusinde eller måske 2.000 turister blæse i ballon for at tjekke promillerne.

Den nye lovgivning om sikkerhed til søs har været førstebehandlet i Folketinget, og ventes vedtaget inden tinget går på sommerferie. Herefter vil den formentlig kunne gøres gældende ved såkaldt Kongelig Anordning i forbindelse med Inatsisartuts efterårssamling.