Hård vinter for grønlandske hjemløse

Ekstrem kulde gør livet ekstra hårdt for grønlandske hjemløse i København -men mange af dem søger slet ikke hjælp til det offentlige.
04. januar 2011 09:12

Der kommer ekstra henvendelser til socialrådgivningskontoret Pooq i Det Grønlandske Hus i København op til jul og nytår og henvendelser har i slutningen af 2010 handlet om lige fra hjemve og folk der ikke har andre til at holde jul med. Men der er også folk der slet ikke søger om rådgivning eller hjælp enten til det offentlige eller til Det Grønlandske Hus i København. Det siger lederen af Det Grønlandske Hus i København, Inger Bruun.

Omkring 300 personer henvender sig til socialrådgivningskontoret Pooq om året og søger om hjælp af forskellige art - og det er mest folk der er bekendt med det offentlige system der henvender sig. Men mange hjemløse grønlændere søger slet ikke om rådgivning, ligesom en del af dem slet ikke kender til, hvor de kan søge om hjælp i Danmark. Og det ekstreme kulde og vinter i Danmark i år, gør det bestemt ikke livet lettere for dem.

- I øjeblikket har vi ekstrem kulde i Danmark, så det er meget slemt at være hjemløs. Heldigvis har vi skaffet boliger til en del af dem, ligesom vi finder plads i herberge - men der er stadigvæk en del der går på gaden. Det er meget svært at finde pladser i herberge i disse måneder på grund af kulden. Der er nogle der simpelthen bor på gaden og finder opgange hvor de kan holde varmen, siger Inger Bruun.

Hun siger også, at Det Grønlandske Hus ikke har mulighed for at hjælpe en del af de grønlandske hjemløse, da de ikke findes i det almindelige offentlige system, men at de sommetider kan opspores gennem opsøgende arbejde.

- De mennesker har det bestemt ikke godt. Jeg tror ikke, at det kan være mere ensomt end at kende ingen og ikke vide hvor man kan søge om hjælp. Men vi kan ikke gøre andet end at lede efter dem via et opsøgende arbejde, siger Inger Bruun.