Gymnasiereform mangler mange millioner

Det grønlandske gymnasium står over for en længe ventet og storstilet reform. Som vi har fortalt stiller samtlige partier i Inatsisartut sig klar som velvillige fødselshjælpere, men så er der pengene; dem mangler man stadig mange af, lyder det fra den ansvarlige naalakkersuisoq, der vil forsøge at forhandle sig til flere, inden næste års finanslov lukkes.
Skrevet af Mads Fisker
23. september 2011 17:01

Uanset ventes de første skridt i reformen at kunne mærkes fra næste sommer, hvor fremtidens grønlandske studenter kan se frem til nye fag og undervisning, der på flere måder gør op med danske normer, når det gælder både sprog og indhold. Og de unge studerende skal i højere grad end i dag rustes til at tage en videregående uddannelse, lyder en af mange ambitioner.

Men der er altså et men. For godt nok ligger den fulde reform klar i skuffen hos naalakkersuisoq Palle Christiansen, men pengene til at gennemføre den; de er ikke lige så lette at række ud efter.

Den anslåede pris for at løbe den samlede reform i gang er 20 millioner kroner.

- Og vi fik så at vide fra forhandlingsudvalget bag finansloven, at det må I klare inden for eget budget. Når vi så siger, at vi kan finde 12 millioner i 2012, er vi nødt til at gå ind og prioritere. Så noget af det, der ikke er med indtil videre, er nogle sociale tiltag blandt andet på selve kollegierne, der skal være med til at bringe det store frafald ned, siger Palle Christiansen (D), der i går fremlagde reformens første skridt i Inatsisartut.

Og netop den indtil videre fraværende indsats igennem kollegierne, blev efterfølgende efterlyst hos Atassut, der i øvrigt som samtlige partier grundlæggende bakker op om reformen.

Men partiet kan selv være med til at sikre midler til de skitserede tiltag på kollegierne og andre endnu skrinlagte dele af gymnasiereformen.
 
Naalakkersuisoq Palle Christiansen har nemlig ikke opgivet håbet om at finde flere penge allerede på næste års regnskab. I Inatsisartut-salen rakte han således i går hånden ud mod samtlige partier og bad om gode idéer til finansiering, så endnu mere af den kommende reform kan blive virkelighed allerede fra næste år.

Selv ligger Palle Christiansen heller ikke på den lade side, forsikrer han.

- Vi har fundet nogle steder, hvor vi mener, at der kan tilfalde nogle penge til uddannelsessystemet, men så længe det er under forhandling, holder vi det mellem os og Departementet for Finanser, siger naalakkersuisoq for uddannelse.

Næste års finanslov er til forhandling den kommende måned, før den næste behandling i Inatsisartut. Naalakkersuisoq for finanser har forud for forhandlingerne stillet ultimativt krav om, at alle ønsker skal finansieres ved at skære på andre områder.