Gymnasieelever er ikke studieklar

Eleverne skal lære at lave lektier og tale dansk, når de starter på gymnasiet.
Foto © : KNR
27. marts 2015 18:00

Det er nogle søde unge mennesker, der bliver budt velkommen, når studieåret starter på gymnasierne. Til gengæld er de ikke ret gode til at lave lektier. Og så halter det gevaldigt med matematik og dansk.

Det fortæller to rektorer til KNR, som begge peger på, at de to fag er meget vigtige for at klare sig.

 

Matematik har størst betydning

- Matematik er traditionelt det fag, der har størst betydning for at gennemføre en uddannelse, og derfor er matematikkundskaber vigtige at have. Dansk fylder meget, fordi de fleste af lærebøgerne er på dansk, siger Steffen Lund, der er forstander på Campus Kujalleq med rektorfunktionen under sig.

Det er ellers kun 30 procent af de grønlandske folkeskoleelever, der tager en ungdomsuddannelse. Men selv om gymnasierne tager de bedste - dem, som har fået adgangsgivende karakterer, så er mange elever alligevel udfordret særligt sprogfagene.

 

Lærer taler dansk

Fra Aasiaat fortæller rektor på GUX, at deres elever er gode til grønlandsk, men han oplever, at de bliver dårligere til dansk, og det gør det vanskeligt for dem at komme gennem gymnasiet.

- Der er nogle problemer i forhold til, at de fleste af vores lærere jo er dansksprogede, og det vil sige, at en stor del af den første tid eleverne er der, skal de jo faktisk og lære at tale dansk og kommunikere rigtigt på dansk.

Hvorfor ansætter I ikke nogle grønlandsk-sprogede lærere til de her fag?

- Vi vil faktisk meget gerne have det, men vores lærere skal være kandidater fra universitetet, og de forholdsvis få, der er blevet færdige, som er grønlændere, de får andet arbejde, siger Flemming Guntofte Nielsen, rektor på GUX i Aasiaat.

 

Høje krav overrasker

Han peger også på, at der er nogle helt basale ting, som eleverne skal vænne sig til, når de begynder på gymnasiet.

- Det, de måske ikke har lært så meget af, og hvor de er udfordret, er, at vi jo kræver af dem, at de laver lektier derhjemme, siger Flemming Guntofte Nielsen.

En udmelding som er ganske enslydende fra Campus Kujalleq.

Læs også Endnu et skidt år for folkeskolen

Steffen Lund efterlyser derfor, at eleverne blev forberedt lidt bedre på livet som gymnasielev.

- Nogle af vores elever bliver forbavset over, hvor høje kravene er, når de kommer. Og det, tror jeg nok, de gør i hele verden, slutter forstanderen fra Campus Kujalleq.