Guldsmed fra Nuuk skød papegøjen

Guldsmeden Palle Møller har fundet og købt en guldbarre fra Nalunaq guldminen ved Nanortalik, selvom Angel Mining ikke sælger dem i øjeblikket.
16. februar 2013 15:13

"Den eneste råstofvirksomhed i Grønland, som i øjeblikket giver overskud." Sådan plejer Palle Møller, der er guldsmed i Nuuk, for sjov at omtale sig selv. Hans arbejde går ud på at finde sten i fjeldene. Bagefter laver han ringe og andre smykker af dem.

Palle Møller har nu gjort et kup til sit værksted. på det private marked har han fået fat på en af få guldbarre af rent Grønlandsk guld fra Nalunaq guldminen ved Nanortalik.

- Jeg har været meget heldig, for grønlandsk guld er egentlig ikke på markedet for tiden. Men jeg er stødt på et par guldbarre på det private marked, som stammer fra Nalunaq Gold Mine, siger guldsmeden.

Palle Møller opbevarer de to guldbarre han har bag lås og slå i Nuuk centrum. Hver af dem er sjældne og cirka 300.000 kroner værd.

Selv siger guldsmeden, at Grønlandsk guld er særligt populært af to grunde. For det første fordi man med stor sikkerhed kan sige, at der ikke har været børnearbejde involveret i udvindingen, og for det andet fordi grønlandske kunder er vilde med tanken om et lokalt produceret smykke.

Men det har været en stor investering for Palle Møller. 300.000 er en ordentlig mundfuld for en lille guldsmed.

- Jeg har taget et lån i mit hus. Og lige nu der kniber det med likviditeten. Lige ud sagt er jeg altså fattig som en kirkerotte, siger Palle Møller.

Guldsmeden i Nuuk regner med, at han vil kunne lave smykker ud af de to kilo guld, som barrene vejer, i mere end ti år.