GU-trusselsmand var stoppet med sin medicin

En 28-årig mand blev fredag idømt en behandlingsdom for trusler mod GU i Nuuk 5. februar. I retten forklarede den dømte, at han af egen kraft var stoppet med at tage sin medicin, og efterfølgende var han blevet mere og mere fjendtlig over for omgivelserne.
Foto © : Camilla Dam/KNR
Skrevet af Thomas Munk Veirum
10. juni 2016 17:02

- Ud fra den lovovertrædelse der foregik og min klients sygdom, er det den helt rigtige dom, sagde forsvarer Ulrik Blidorf, umiddelbart efter at retssagen mod den 28-årige mand var afsluttet efter et kort retsmøde fredag formiddag i kredsretten i Nuuk.

Den korte og ukomplicerede retssag stod i skarp kontrast til det postyr, som truslen mod GU var årsag til tilbage i februar. Her blev flere bygninger i Nuuk evakueret, og en aktionsstyrke trængte ind i den 28-årige mands lejlighed, og overmandende ham efter en mere 24 timer lang politiaktion.

Der var tale om en tilståelsessag, hvor den 28-årige indrømmede at have benyttet GUs intranet til at sende en besked til en lærer på skolen.

Henviste til Columbine

I beskeden henviste han til Columbine - stedet hvor et berygtet skoleskyderi fandt sted i USA i 1999 - og i retten indrømmede den 28-årige, at det må have virket truende på læren, som modtog beskeden.

Britta Davidsen fra politiets efterforskningsenhed repræsenterede anklagemyndigheden i retten. Hun var som forsvaren tilfreds med dommens udfald, der ud over at dømme tiltalte til behandling på et psykiatrisk hospital i Danmark og indeholder en række vilkår for den fortsatte behandling af den 28-årige.

- Der er en række vilkår tilknyttet dommen, blandt andet at han skal have en behandling for alkohol- og hashmisbrug, og så skal han være under opsyn med hensyn til ophold , arbejde og hans økonomi, fortæller politiassistent Britta Davidsen.

Belastet af voldelig barndom

Tiltalte blev dømt for fremsættelse af trusler og krænkelse af offentlig myndighed. Konklusionen fra en rapport udfærdiget på Psykiatrisk Hospital i Risskov, Danmark, blev lagt til grund for dommen. Af rapporten fremgik det, at den dømte er alvorligt psykisk syg, og han er belastet af en barndon, hvor han var vokset om med en voldelig stedfar.

Den 28-årige forklarede i retten, at han af egen kraft var stoppet med at tage sin medicin cirka et år før hændelsen i februar. Efter han stoppede med sin medicin, var han gradvist blevet mere syg og fjendtlig over for sine omgivelser.

Forsvar Ulrik Blidorf vurderer også, at behandlingsdommen vil hjælpe hans klient.

- Det betyder for ham, at han vil kunne få et bedre liv, det er det vigtigste, og han vil kunne begå sig i samfundet, som han kunne tidligere, selvom han var syg, sagde forsvarer Ulrik Blidorf.