Gruopvækkende fund skaber sorg og harme i Canada

Ved hjælp af radar teknik er der fundet en massegrav med rester fra over 200 børnelig ved en tidligere kostskole i den canadiske provins British Columbia.
Canadas statsminister Justin Trudeau siger i et tweet, at hans hjerte er knust, og at dette minder om en af de sorteste perioder i Canadas historie. Foto © : Scanpix
30. maj 2021 18:45

Den nationale TV station CTV annoncerede torsdag, at der er blevet fundet 215 lig af First Nations børn ved den forhenværende kostskole i Kamloops i provinsen British Columbia.

Fundet var gjort muligt ved hjælp af en ny radar teknik, der kan se ned i jorden. Den var hyret af Tk'emlúps te Secwépemc First Nations stammen for at undersøge de mange rygter, de havde hørt om forsvundne børn.

Nyheden har skabt gråd og sorg blandt Canadas oprindelige folk. Ikke blot i provinsen British Columbia men mange andre steder i Canada.

Fra sorg til vrede

Men nu har sorgen vendt sig til vrede. Vrede over hvad der er sket med disse mange børn. Nogen, som kun var tre år gamle.

Enkelte overlevende elever, som nu er i deres firser, fortæller CBC News om, hvordan de blev sultet, om hvordan de blev pryglet, hvis de talte deres eget sprog og blev seksuelt og fysisk mishandlet. 

Og de fortæller om mange andre elever, hvis liv var ødelagte, for de var så dybt traumatiseret af kostskoleopholdet, at de blev alkoholikere, stofmisbrugere eller begik selvmord.

Så foruden de 215 døde børn blev mange andres liv ødelagt.

Perry Bellegarde, Canadas øverste First Nations høvding, udtaler meget vredt til CBC, at det nu skal undersøges ved andre kostskoler, om der er endnu flere døde børn at finde.

Høvding Bellegarde kalder det for et folkedrab.

Børnene på de mange kostskoler var Inuit, First Nations og Métis. Nu vil man have at paven undskylder det skete.

Trudeau i Tweet: Mit hjerte er knust 

Kamloops kostskolen, fungerede fra 1890-1969, var administreret af den katolske kirke i samarbejde med den canadiske regering. 

Statsminister Trudeau siger i et tweet, at hans hjerte er knust, og at dette minder om en af de sorteste perioder i Canadas historie.

Nu skal det store arbejde begynde med at opgrave de 215 børnelig og identificere dem, så at de langt om længe kan hjembringes til deres familier eller lokalsamfund.