Historisk: To grønlandske skiløbere kommer til Special Olympics World Winter Games

Nordatlantisk samarbejde fører nu til historisk deltagelse for grønlandske sportsfolk ved næste års Special Olympics World Winter Games - OL for personer med udviklingshandicap.
Skrevet af Noah Mølgaard
19. september 2024 11:51

Jørna-Marie Larsen fra Aasiaat og Nuka Martin Lynge fra Sisimiut skriver grønlandsk sportshistorie næste år i den italienske by Torino.

De to langrendsløbere bliver de første grønlandske deltagere nogensinde ved Special Olympics World Winter Games, hvor de skal deltage under dansk flag. Det er vinter OL for personer med udviklingshandicap.

Den historiske deltagelse blev lagt på rette løjpe gennem et samarbejde mellem Grønland og Island.

- Grønland er ikke medlem af den olympiske komite, fordi vi ikke er nogen selvstændig nation. Vi kan derfor ikke selv sende deltagere til OL, forklarer sekretariatskonsulent i Grønlands Skiforbund Majaq Heilmann til KNR.

- Men et besøg på Island i maj åbnede nye veje, hvor det kom frem, at Island har to pladser til Special Olympics World Winter Games. Island ønskede at overdrage deres pladser til Grønland. Men vi måtte gennem dansk olympisk komite, hvor Island ønskede garanti for, at det blev grønlandske skiløbere, der fik pladserne, og det lykkedes heldigvis, siger Majaq Heilmann.

Omstændig proces

Jørna-Marie Larsen og Nuka Martin Lynge har deltaget ved grønlandsmesterskaber i langrend, hvor der også er konkurrencer for skiløbere med handicap.

- Der er strenge krav til deltagere. Et af kravene er, at de skal være istand til at rejse alene uden støtteperson i længere tid, fortæller Majaq Heilmann.

- Vi skulle selvfølgelig også vælge personer, der allerede har interesse for sport og langrend. De to er faste deltagere ved grønlandsmesterskaber, og drengen har deltaget ved Arctic Circle Race, siger Majaq Heilmann om baggrunden for udtagelse af Jørna-Marie Larsen og Nuka Martin Lynge.

Døråbner

Han fortæller også, at der også skulle være lægeerklæring om de to sportsfolks handicap.

Der er også håb for Jørna-Marie Larsens og Nuka Martin Lynges deltagelse i Special Olympics World Winter Games kan være døråbner for andre.

- Det er, så vidt jeg er orienteret, første gang nogensinde, vi sender deltagere til Special Olympics World Winter Games. Jeg håber, at de vil åbne nye døre for andre fremtidige deltagere fra Grønland. Jeg tænker ikke kun på langrend, men at det også vil åbne muligheder for andre sportsgrene, siger Majaq Heilmann.

- Det er derfor mit håb, at vi får tættere samarbejde med dansk para-sport, slutter han.

Grønland har deltaget ved vinter OL siden 1968, hvor Apollo Lynge fra Nuuk deltog i langrend.