Grindehvaler skyld i sukkersyge

Ny dansk forskning med grindehvaler på Færøerne peger nu på at type 2-diabetes, også kaldet gammelmandssukkersyge, ikke kun skyldes usund levevis - det kan også skyldes giftstoffer i miljøet.
Foto © : Ulloriaq Lundblad
Skrevet af Karsten Sommer
11. februar 2011 09:40

- Den traditionelle forebyggelse har skudt skylden på patienten, fordi patienten har spist forkert og ikke motioneret nok, men det kan også skyldes forureningsstoffer som man mere eller mindre uforskyldt får ind i kroppen, siger professor i miljømedicin fra Syddansk universitet, Phillipe Grandjean.

Han har netop afsluttet undersøgelser på Færøerne med personer, der igennem et helt liv har spist meget grindehval, og det viser en klar sammenhæng mellem miljøforurening og udvikling af type 2-diabetes.

Grindehvaler ophober nemlig store mængder giftstoffer fra verdenshavene, og på Færøerne fraråder myndighederne nu at man overhovedet spiser grindehval.

- Vores studie viser, at der er en øget risiko for at man får type 2-diabetes, hvis man igennem et helt liv har spist meget grindehval, siger Phillipe Grandjean.

Phillipe Grandjeans nye undersøgelser er endnu ikke offentligjort, men han forventer at det sker i løbet af et par uger i det ansete tidsskrift Epidemiology.