Grindehval på vej ud af færøsk madkultur

Grindehvalen er langsomt på vej ud af den færøske madkultur. Til august er det et år siden, at de færøske myndigheder anbefalede, at man stoppede helt med at spise grindehval, og det budskab har især unge mennesker taget til sig.
08. juli 2009 07:42

I flere hundrede år har grindehvalen haft en enorm betydning som fangsdyr på Færøerne, men de senere års fokus på hvalernes indhold af kviksølv og PCB, har efterhånden fået især yngre mennesker til at fravælge den færøske specialitet.

- Især kvinderne på Færøerne har taget budskabet til sig, og som helhed er det de unge, som har forstået, at der er sket en forurening af den kære fødevare som grind har været for færinger. I stedet spiser de andre ting fra havet, som for eksempel vores gode fisk, som ikke er forurenet. På den anden side vil det tage tid før de ældre mennesker, især de ældre mænd, opgiver at spise grindehval, siger Pal Weihe.

Han er overlæge og har i mange år forsket i giftstoffernes skadevirkninger på mennesker. Undersøgelserne tyder på, at giftstofferne blandt andet øger risikoen for parkinsonsyge, forhøjet blodtryk og åreforkalkning, samt at de nedsætter åndsevnerne.

Det er blandt andet de resultater, der for snart et år siden fik sundhedsmyndighederne på Færøerne til at anbefale, at man helt holdt op med at spise grindehval på grund af de mange miljøgifte. Pal Weihe glæder sig over, at budskabet er ved at trænge igennem, selvom det er en langsom proces. Det er under alle omstændigheder bedre end, hvis myndighederne havde lavet et forbud, vurderer han.

- Hvis politikerne havde lavet et generelt forbud mod grindefangst, så vil vi få ulovlig fangst. Jeg mener, at den eneste rigtige vej til at ændre færingernes kostvaner, er at gå igennem deres hjerner. Det vil sige at forklare dem sammenhængen, så må de selv bruge deres gode forstand til at vurdere om de vil følge det. Det er jo for deres eget bedste, ikke for vores, siger Pal Weihe.