Gretha Thunberg besøger tysk mineby besat af aktivister

Den svenske miljøaktivist var lørdag med i en demonstration i landsbyen Lützerath, hvor der igen udbrød kampe.
Gretha Thunberg er med i demonstrationer i tysk mineby. Foto © : Nicholas Kamm/AFP/Ritzau Scanpix
Skrevet af Ritzau
14. januar 2023 18:39

Den svenske miljøaktivist Greta Thunberg har lørdag tilsluttet sig en demonstration på cirka 6000 personer i den tyske landsby Lützerath.

Der skriver flere nyhedsbureauer, herunder Reuters.

Byen har i flere måneder været besat af klimaaktivister, der forsøger at forhindre, at det tyske energiselskab RWE øger produktionen af kul i den mine, der allerede er i området.

Greta Thunberg siger:

- Dette er forræderi mod både nutiden og fremtiden. Tyskland er en af verdens største forurenere og skal holdes ansvarlig.

Opholder sig i underjordisk tunnel

Den seneste tid har der været sammenstød mellem politiet og de aktivister, der har besat byen.

Politiet skulle ifølge nyhedsbureauet AFP have trukket stavene for at sikre, at aktivister ikke kommer nær det område, hvor minedriften sker, fordi de kan styrte ned i de dybe mineudgravning.

De fleste af aktivisterne er blevet ryddet fra byen, forlyder det, men der er stadig enkelte, som opholder sig i små hytter i træerne og i en underjordisk tunnel under byen.

Henrik Wüst, der er ministerpræsidenten for Nordrhein-Westfalen - den delstat, Lützerath ligger i - siger til den tyske radiostation Deutschlandfunk, at energipolitik "ikke altid er smukt", men at kullen er nødvendig på grund af den energikrise, Europa befinder sig i.