GREP frygter tabt investering

Hvis Nunaminerals går konkurs vil Grønland miste et stærkt kort i sin jagt på mineeventyr, mener Grenland Rare Earth Projects, der også selv må se licens forsvinde.
02. februar 2015 09:43

Blandt de besøgende ved gårsdagens ekstraordinære generalforsamling i Nunaminerals var Patrick Newman fra Greenland Rare Earth Projects, Grep.

Han håber i den grad, at Nunaminerals overlever den nuværende krise. Det er hænger ikke mindst sammen med, at han har investeret omkring 2,6 millioner kroner i Paatusoq projektet, som vil gå tabt, men også den viden der vil gå tabt hvis Nunaminerals må nedlægge sin virksomhed.

- Fra et udefrastående perspektiv vil det betyde, at man taber en masse kunnen og historisk indsamlet viden, som bliver opløst. Det er let at ødelægge, men meget dyrt at samle igen, siger Patrick Newman fra GREP. 

Regeringsstempel

Newman forklarer, at nogle af de bedste folk har dannet partnerskaber med Nunaminerals og nogle af de bedste geologer kender det, derfor behøvede han ikke bekymre sig om, hvem Nunaminerals er, da de fik en mulighed for samarbejde. Det stod klart, at det er det statslige mineselskab.

 - Det er kun for ganske nyligt, at det er gået op for mig, at regeringen kun ejer en tredjedel, men det er ikke pointen. Pointen er at man har det  her stærke regeringsstempel, hvilket giver tillid hos de internationale investorer, siger han og griner.

Mistede millioner

GREP har i 2014 investeret 400.000 dollars i Paatusoq projektet i Sydøstgrønland. En investering som er mistet hvis Nunaminerals går konkurs, da licensen så falder tilbage til Råstofstyrelsen.

- Hvis selskabet går ned, så vil det naturligvis ikke være godt. Så vi håber alle på en løsning, der gør alle glader. For Grønland har virkeligt en af de bedste råstofmuligheder i denne del af verden, og særligt i forhold til sjældne jordarter er dette det unikke sted uden for Kina, siger Patrick Newman.

Nunaminerals har for få dage siden indsendte en forespørgelse på at overføre licensen til Paatusoq projektet til GREP, men det er uvist om Naalakkersuisut kan nå at gennemføre dette eller overhovedet er interesserede i det.