Greenpeaceaktivister tilbageholdes indtil udvisning

De 18 Greenpeaceaktivister, der blev anholdt af politiet lørdag den 4. juni blev alle fremstillet i Kredsretten i Nuuk tidligere i dag, hvor kendelsen lød, at de kunne tilbageholdelsen indtil en udvisning kan iværksættes.
Skrevet af Naimah Hussain
06. juni 2011 16:45

Alle 18 aktivister var tilstede, da de modtog dommen, som betyder, at de skal tilbageholdes i op til 14 dage, hvor de vil bruge tiden til at beslutte sig for om de vil kære dommen til Grønlands Landsret.

Situationen i Kredsretten i dag var tydeligt mere afslappet i forhold til, da de 2 første aktivister blev fremstillet i Nuuk Kredsret i fredags.

Udover udvisning fra Grønland fik Hannah McCarthy og Luke Jones hver en bøde på 20.000 kroner. Hvor stor en bøde de 18 Greenpeaceaktivister får bliver først afgjort den 2. august i Grønlands Landsret.

Anklagemyndigheden er godt tilfreds med kendelsen, hvor alle 18 aktivister skal tilbageholdes i 14 dage.

-Det var det vi forventede, at vi kunne få lov til at beholde aktivisterne indtil vi kan få dem udvist. Udlændingeservice er igang med at lave udvisningsdekreter på dem allesammen, så vi skal i gang med at få dem sendt ud nu. Og vi er selvfølgelig tilfredse med, at vi kan beholde dem i vores varetægt indtil de kan udsendes, siger anklager Finn Jeppesen.

Britiske Ben Ayliffe, der er én blandt de 18 aktivister, modtog dommen med sindsro:

-Jamen, vi tager det fulde ansvar for det, vi har gjort som Greenpeace-aktivister og vi respekterer rettens afgørelse. Men grunden til, at vi har lavet denne her aktion er, at Cairn Energy er hensynsløse og tager store risici i forhold til den grønlandske natur og de potentielle effekter ved et oliespild heroppe. Vi synes ikke, at Cairn Energy skal operere her, siger han.

Adspurgt om hvad organisationen vil gøre nu, hvor så mange af deres aktivister er tilbageholdt - og står overfor en udvisning - understreger han, at organisationens aktiviteter i Arktis ikke kun drejer sig om Grønland og Cairn Energy:

-Det her er en stor kampagne for Greenpeace, det handler ikke kun om Grønland, det handler også om resten af Arktis. Vi har også kampagner i Alaska og Sibirien, og den kampagne vil fortsætte. Cairn Energy er bare en lille del af det, lyder det fra miljøaktivisten.