Greenpeace tavse om mulige aktioner

Miljøorganisationen vil ikke ud med, om deres skib Arctic Sunrise, der her til eftermiddag sejlede ind i grønlandsk farvand, er her for at lave aktioner mod Cairn Energy. Følg skibets sejlads her.
Skrevet af Rune Langhoff
23. maj 2011 16:00

Her til eftermiddag sejlede Greenpeaces isbryder Arctic Sunrise - Arktisk solopgang - ind i farvandet ud for Grønland.

- Vores skib er vej for at holde øje med Cairn Energys olieprøveboringer. Cairn Energy er i år det eneste selskab, der borer i Arktis, efter at både USA og Canada ikke har tilladt boringer, fordi de ikke synes, det er sikkert nok. Så vi skal holde øje med Cairn Energys meget risikable og forurenende olieprøveboringer, siger Jon Burgwald, Greenpeaces klimamedarbejder, der så sent som i sidste uge befandt sig i Aasiaat, men nu befinder sig i Tyskland - og altså ikke er med på skibet i grønlandsk farvand.

Men betyder det så også, at vi kan vente aktioner fra miljøorganisationens side - ligesom i fjor, hvor aktivister bordede en af Cairn Energys borerigge og blev der i dagevis?

- Det er klart, at vi ikke kan udtale os om, om vi laver aktioner i forvejen. Vi har i lang tid forsøgt at få Råstofdirektoratet til at lytte til vores bekymringer i forhold til rødlistede kemikalier, den lave sikkerhed og hemmeligholdelsen af essentielle dokumenter, og så er det her næste skridt i kæden. Men det er slet ikke besluttet endnu, om vi skal lave aktioner.

På nettet har man i de sidste timer kunnet følge Arctic Sunrises sejlads og via et webcam på skibet har man i det fjerne i hvert fald i perioder kunne se en af Cairn Energys borerigge.

Det er usikkert om skibet og boreriggen endnu har været i nærkontakt.

Arctic Sunrise - der tidligere hed Polarbjørnen - er bygget i 1975, er 50 meter langt og vejer knap 1000 tons - og har dertil en helikopterlandingsplads. Siden 1995 har det været ejet af Greenpeace.

Skibet har tidligere været involveret i kampagner mod hvalfangst på den sydlige halvkugle, hvor det i 2006 kolliderede med et japansk hvalfangerskib og det har også sejlet på en af verdens største floder, nemlig Amazonas.