Greenpeace slipper lettere

Greenpeace kan ånde lettet op, for selvom Cairn Energy har fået rettens ord på, at de må pålægge miljøorganisationen dagsbøder, er beløbet langt fra kravet. Cairn Energy krævede dagbøder på 15 millioner kroner. I stedet må de nøjes med 372.000.
Skrevet af Naimah Hussain
10. juni 2011 06:35

Dommen kommer ikke som nogen overraskelse for Greenpeace, som havde forventet, at Cairn Energy ville få medhold. Alligevel er der glæde at spore hos organisationen.

- Vi noterer os med glæde, at dommeren har sat bødebeløbet væsentligt ned sammenlignet med det som Capricorn og Cairn krævede, lyder det fra generalsekretær for Greenpeace Norden, Mads Flarup Christensen oven på dommerens afgørelse i eftermiddag.

Dommeren satte beløbet på 50.000 euro pr. dag - altså det der svarer til 372.000 kroner per dag. Med et maksimum på godt 7 millioner kroner trods kravet om 15 millioner per dag.

Greenpeace siger, at de vil fortsætte deres kampagne for at stoppe olieboringer i Arktis, men betyder det, at de er klar til at betale de 372.000 kroner pr. dag det i så fald vil koste?

- Det er jeg ikke klar til at tage stilling til på nuværende tidspunkt. Nu har vi lige fået dommen, og den skal vi lige tygge på, og finde ud af, hvordan vi går videre her fra, men det er klart, for os er det vigtigt, at vi bliver ved med at arbejde for at smide olieselskaberne ud af Arktis, siger han.

Skibene Arctic Sunrise og Esperanza befinder sig stadig i grønlandsk farvand ikke langt fra Cairn Energys borerig Leiv Eiriksson. Men har dagens dom fået miljøorganisationen til at genoverveje deres kontroversielle metoder?

- Det er jo ikke første gang, at Greenpeace står i en situation, hvor et olieselskab får sådan en ret til at idømme dagbøder til Greenpeace. Det har ikke forhindret os i at lave kampagner tidligere, og det kommer det heller ikke til at gøre denne her gang. Men hvorvidt det bliver direkte aktioner eller andre slags midler vi bruger, det må vi lige have lov at tygge lidt på, siger Mads Flarup Christensen og understreger, at organisationen fortsat ønsker at se den beredskabsplan, som aktionerne var et forsøg på at få fingre i.

Greenpeace udelukker dermed ikke fremtidige aktioner mod Cairn Energy. Samtidig glæder miljøorganisationen sig over, at dommeren i sin begrundelse bemærkede, at det vil være i offentlighedens interesse, at beredskabsplanen kommer ud.

En noget umeddelsom kommunikationschef fra Cairn Energy udtrykker deres umiddelbare reaktion til dommerens afgørelse på denne måde:

- Vi har det meget fint med dommen. Retten har pålagt bøden, og er gået op til et maksimum, hvis boringerne bliver forstyrret. Vi har det fint med det. Og sikkerheden er det vigtigste for vores operationer i Grønland, siger David Nisbet.

Adspurgt direkte flere gange vil han ikke svare på om bødebeløbets størrelse på 372.000 kroner er tilfredsstillende for selskabet. Selvom selskabet tidligere har hævdet, at det koster dem omkring 30 millioner kroner per forsinket dag under disse aktioner.