Greenpeace: Respekt

Miljøaktivisterne i Greenpeace har været blandt de kraftigste modstandere af den hidtidige hemmeligholdelse af beredskabsplanen, som i går blev lagt frem for offentligheden. Og den er umiddelbart omfattende, lyder reaktionen fra organisationen, der mener det tjener Selvstyret ære at have lyttet til kritikken.
Skrevet af Mads Fisker
16. august 2011 12:44

Greenpeace kalder beredskabsplanen for umiddelbart mere omfattende, end man havde regnet med, og ser ikke overraskende den øgede åbenhed som en glædelig begivenhed.

- Det er noget, vi absolut har respekt for, at Selvstyret nu har taget det her vigtige skridt og offentliggjort beredskabsplanen, siger klimamedarbejder Jon Burgwald.

Dog ønsker organisationen endnu ikke at give en nærmere vurdering af den beskyttelse af miljøet, planen sigter mod.

- Men som sådan ser den jo netop omfangsrig ud, og nu vil vil så sætte os ned og læse den igennem mere grundigt. Først derefter kan vi vende tilbage med en mere reel vurdering af indholdet, siger Jon Burgwald.

Greenpeace har tidligere givet udtryk for, at hemmeligholdelsen i deres optik måtte være begrundet i, at det simpelthen ikke er muligt at lave en fuldt ud dækkende beredskabsplan for et større udslip i Arktis. Og at man fra Selvstyret ønskede at gemme den sandhed af vejen.

Og det er netop klangbunden for de spørgsmål, organisationen nu vil søge svar på i planen.

- Hvor meget olie regner Cairn med at kunne fjerne i tilfælde af et olieudslip, hvilken konsekvens vil det have, hvis olie når is, og hvilken konsekvens vil et olieudslip i det hele taget kunne have på det grønlandske miljø?

Ifølge Greenpeace handler det med andre ord både om at se Cairn Energy efter i sømmene - kan olieselskabet gøre det bedre - og - hvis der ikke er en finger at sætte på selve planen - er det så en acceptabel risiko, man løber?

- Det overordnede er, om Cairn gør deres arbejde godt nok? Og hvis de gør det, er det så muligt at have så høj en sikkerhed og så effektiv en oprydning, at vi ikke ser nogle store farer ved arktiske olieboringer, siger Jon Burgwald.

Greenpeace ønsker ikke at gå ind i en diskussion af, at det ifølge Selvstyret er øgede sanktionsmuligheder over for organisationen, der har givet den tilstrækkelige sikkerhed til at lægge planen frem. Klimamedarbejder Jon Burgwald bemærker blot lakonisk, at hvis Selvstyret nu føler sig mere tryg i forhold til eventuelle fremtidige aktioner, er det kun godt.

Miljøorganisationen regner i øvrigt ikke med, at gårsdagens offentliggørelse giver anledning til at frafalde den klage over Råstofdirektoratet, som ombudsmanden fortsat har under behandling. Den handler også mere principielt om den fremtidige åbenhed i forhold til blandt andet høringssvar, lyder forklaringen.