Greenpeace rejser fra Grønland - igen

Greenpeace-lederen, der tidligt fredag morgen gik ombord på Cairn Energys borerig Leiv Eiriksson er stadig tilbageholdt i Grønland. Imens har de to skibe forladt Grønland. Det er altså ikke lykkede organisationen - trods 3 aktioner og flere ugers tilstedeværelse i nærheden af Cairn Energys borerig Leiv Eiriksson, at få standset boringerne. Og ej hellere er det lykkedes dem at få offentliggjort beredskabsplanen. Alligevel lyder det fra organisationen, at de ikke vil standse deres kampagne mod olieboringer i Arktis.
Skrevet af Naimah Hussain
18. juni 2011 16:28

Greenpeaces internationale generalsekretær, Kumi Naidoo, havde til hensigt at kræve olieselskabets beredskabsplan, da han tidligt fredag morgen gik ombord på Cairn Energys borerig. Men det lykkedes som bekendt ikke, for efter under en time ombord på boreriggen blev Kumi Naidoo og hans medfølger anholdt af politiet og tilbageholdes nu i Nuuk.

I mellemtiden meddeler Greenpeace, at deres to skibe Esperanza og Arctic Sunrise forlader grønlandsk farvand. Esperanza er, ifølge organisationen, på vej til Canada, mens Arctic Sunrise er på vej til Europa. Det bekræfter Grønlands Kommando.

Det er altså ikke lykkede organisationen - trods 3 aktioner og flere ugers tilstedeværelse i nærheden af Cairn Energys borerig Leiv Eiriksson, at få standset boringerne. Og ej hellere er det lykkedes dem at få offentliggjort beredskabsplanen.

Alligevel lyder det fra organisationen, at de ikke vil standse deres kampagne mod olieboringer i Arktis:

-Cairn spiller russisk roulette med den arktiske natur og de folk og dyr som er afhængige af den for deres overlevelse. Et olieudslip under disse barske forhold vil have katastrofale konsekvenser og være noget nær umulig at rydde op efter, siger Jon Burgwald, klimamedarbejder i Greenpeace.

I gårsdagens Qanooroq bebudede naalakkersuisoq for Erhverv og Råstoffer Ove Karl Berthelsen, at man fra Naalakkersuisuts side er ved at være godt træt af den forstyrrende adfærd fra miljøorganisationens side. Derfor har Ove Karl Berthelsen indledt en dialog med den danske regering om at kunne give Greenpeace strengere straffe:

-Vi har planer om at anmode om at tildele Greenpeace status som "ikke velkommen". Hvis den danske regering godkender vores anmodning, må Greenpeace regne med at blive arresteret af det danske søværn, hvis de kommer indenfor en grænse på 200 sømil.