Greenpeace opfordrer Naalakkersuisut til at sætte olieefterforskningen i bero

I kølvandet på Shells beslutning om et midlertidigt stop for olie- og gasefterforskning i Arktis op fordrer miljøorganisationen Greenpeace de grønlandske politikere til at ligge sig i slipstrømmen af Shells beslutning.
Skrevet af Peter Troelsen
28. februar 2013 08:44

Shell tog konsekvensen af en lang række uheld og problemer med efterforskningen i Arktis, og derved kan miljøforkæmperne verden over ånde lettet op for en stund. Der er dog mange andre end Shell, der leder efter det sorte guld i verdens nordlige egne. Blandt andet i havene omkring Grønland.

-De grønlandske politikere burde tage en tænkepause og undersøge sagerne endnu engang. Det er jo ikke uden grund, at et af verdens største olieselskaber indstiller deres aktiviteter. Forholdene i Arktis er så forskellige fra andre steder på kloden, og miljøet er så skrøbeligt, at Naalakkersuisut burde trække håndbremsen, fastslår Jon Burgwald, der er Arktisansvarlig hos Greenpeace til knr.gl.

Det er især planerne om en snarlig olieefterforskning i Østgrønland, der bekymrer Greenpeace. Et miljømæssigt uvurderligt område, som byder efterforskerne på helt anderledes forhold end de har prøvet før. Her mener Greenpeace, at man fra grønlandsk side bør undlade at give tilladelser til olieefterforskning.

-Jeg anerkender Grønlands behov for at udnytte landets råstoffer, men jeg vil i stedet for anbefale at man bryder de sjældne mineraler, landet har i undergrunden. Selv om der kan være tale om mindre uranforekomster, så er det så langt at foretrække frem for olien. Miljøkatastroferne til havs er uoverskuelige, imens uranen ikke udgør nær så stort et problem, hvis man sørger for at få den deponeret forsvarligt frem for at sælge den. Grønland har stort set ingen erfaringer med olieefterforskning og bør derfor fare med lempe og gå meget forsigtigt til værks, mener Jon Burgwald.