Greenpeace indtog en boreplatform

Greenpeace aktivister indtog natten til fredag en olieplatform, der er på vej til Grønland for at foretage testboringer i havbunden. Dagen efter var aktivisterne imidlertid på land igen, bekræfter både Cairn Energy og Green Peace selv. Aktionen varede således kun 15 timer.
Skrevet af Naimah Hussain
23. april 2011 14:30

Med banner, telt og forsyninger  indtog Greenpeace aktivister ved midnat grønlandsk tid en olieplatform, der er på vej til Grønland for at deltage i olieefterforskning.

Efter omtrent 15 timers aktion, er aktivisterne igen på land, bekræfter både Cairn Energy og Green Peace selv.

Boreplatformen Leiv Eiriksson som er ejet af Ocean Rig, skal efter planen foretage fire testboringer for det skotske olieselskab Cairn Energy til sommer.

Den danske aktivist, Helene Hansen, deltog i aktionen, Hun fortæller over telefon fra Tyrkiet, at hun er meget tilfreds med aktionen:

-Det er utroligt koldt, der er rigtigt meget vind om bord.  Solen skinner ikke dér, hvor vi er, for vi er under maven på selve boreplatformen. Så det er koldt, men min personlige oplevelse er selvfølgelig god. Jeg ved, at jeg gør det, jeg kan stå inde for. Jeg gør en forskel, og jeg gør det, som det er meningen jeg skal gøre, siger Helene Hansen.

Men Cairn Energy siger, at de fortsætter efter planen. Var det så umagen værd?

-Helt bestemt, det er et klart ja. Det er umagen værd, og jeg ville gøre det igen, lyder det fra Helene Hansen.

Miljøorganisationen Greenpeace mener blandt andet, at Cairns miljøvurdering er bevidst upræcis og sjusket, og det er én af grundene til, at aktionen blev planlagt, lyder det fra Klimamedarbejder, Jon Burgwald fra Greenpeace:

- De siger jo, at de følger de norske sikkerhedsstandarder, men hvis man for eksempel kigger på mængden af kemikalier og den type af kemikalier de bruger, så har Cairn planlagt, at hvis alt går som de håber, vil de udlede omkring 9000 tons kemikalier, som aldrig før er blevet testet i Arktis farvand eller noget, der svarer til Arktis miljø. Derudover har det boremudder de bruger en meget høj basisk ph-værdi, og er derfor meget skadelig for fisk. Det vil de bare udlede istedet for at genbruge det, eller fragte det til land, hvor de kan behandle det, siger han.

Og hvad er det så Greenpeace ønsker at opnå ved en symbolsk aktion som den i morges?

-Høringen er jo lige slut, men Naalakkersuisut har jo ikke givet godkendelserne endnu. Og der håber vi så, at Naalakkersuisut stiller nogle øgede krav til Cairn, fordi det er tydeligt ud fra det materiale Cairn har lagt frem, at de slet slet ikke følger de højeste standarder.

Greenpeace ønsker altså at sende et opråb til den grønlandske regering og til det grønlandske folk, men fortalere for olieefterforskningen mener, at et oliefund kan udgøre en nødvendig økonomisk saltvandsindsprøjtning til den skrantende økonomi her i Grønland.

-Det er jo klart, at olie potentielt er én af løsningerne på den skrantende økonomi, men dét man skal huske på er, at selvom Cairn finder olie, går der omkring 20 år før der kan begynde at være en kommerciel produktion af den. Men hvis Cairn finder olie, og der går noget galt, så vil det have en ødelæggende effekt på for eksempel det grønlandske fiskeri fra dag ét. Så man bliver nødt til at tænke på, at det her ikke er noget, der løser Grønlands økonomiske problemer i morgen. Det er noget, der måske hvis man finder olie, kan løse det på lang sigt, men Grønland bliver nødt til at sikre, at det i hvert fald ikke går ind og ødelægger den grønlandske økonomi der er nu, lyder det fra Jon Burgwald.

11 aktivister deltog i aktionen. Udover danske Helene Hansen, deltog også aktivister fra Sverige, Canada, Polen, Tyskland, Slovakiet, Tyrkiet og England.