Greenpeace igen på barrikaderne for Arktis

I samarbejde med ni andre miljøorganisationer har Greenpeace lagt sag an mod Shell, der står for olieboringerne i den amerikanske del af Arktis. Manglende test og særdeles mangelfulde planer for oprydning efter et eventuelt olieudslip er hovedargumenterne for et sagsanlæg.
Skrevet af Peter Troelsen
10. juli 2012 09:35

Det er det amerikanske miljøagentur (Bureau of Safety and Enviromental Enforcement) der har godkendt Shells boretilladelse, og det er den tilladelse, man vil have prøvet ved retten i Alaska. Greenpeace mener, at der mangler beredskabsplaner, og lidt tyder på, at de har fat i den lange ende. Sidst der blev lavet den slags planer for olieudslip i arktiske områder var i 2000, og dengang dumpede alle planerne med et brag, og blev betegnet som fadæser, der ikke levede op til miljøkravene.

- Vi vil have afprøvet ministeriets godkendelse ved retten, da vi finder den særdeles mangelfuld. Godkendelsen bygger på antagelser baseret på udstyr, der aldrig er afprøvet under vejrforholdene i Arktis. Der er ingen krav om effektive nød- og beredskabsplaner, og desuden har Shell ikke udstyret til at forebygge eller reagere på et udslip”, lyder det i en fælles udtalelse fra de 10 miljøorganisationer, der står bag sagsanlægget.

Greenpeaces danske Arktis-ansvarlige Jon Burgwald hæfter sig også ved Shells manglende vilje og evne til at teste de kemikalier, der bruges i olieudvindingen og deres eventuelle indvirkning på dyrelivet og det arktiske miljø.

Det er endnu ikke lykkedes for nogen at påvise, at det er muligt at rydde op efter et olieudslip i Arktis. Exxon Valdez-ulykken skete for 25 år siden, men dyrelivet i området lider stadig under det. Det sårbare arktiske miljø er i forvejen under kraftigt pres fra klimaforandringer, og et olieudslip vil have store konsekvenser for isbjørne, hvaler og de andre dyr, der lever i Arktis”, siger Jon Burgwald.

Udover Greenpeace står følgende miljøorganisationer bag sagsanlægget: Earthjustice, Alaska Wilderness League, Center for Biological Diversity, National Audubon Society, Natural Resources Defense Council, Oceana, Ocean Conservancy, Pacific Enviroment og Sierra Club.