Greenpeace har frit spil

Cairn Energy overlader det fuldstændig til Grønlands Kommando at forhindre Greenpeace i at komme i nærkontakt med selskabets borerig. Men kommandoen melder hus forbi og vil intet stille op, hvis aktivister forsøger at borde olieriggen.

Det skotske olieselskabs borerig Leiv Eiriksson bliver fulgt op langs vestkysten af hele to af Greenpeaces skibe, men Cairn Energy føler fred og ingen fare.

- Det er klart, at alt, hvad der vedrører fartøjer i grønlandsk farvand, er et spørgsmål for Grønlands Kommando. Vi var meget tilfredse med interaktionen med kommandoen sidste år, og vi har ingen grund til at have det anderledes i år. Vi vil blive vejledt af Grønlands Kommando ligesom ethvert andet fartøj i deres farvand, og inden for de rammer vil vi gennemføre vores program, siger juridisk og kommerciel direktør, Simon Thomson.

Men Cairn Energy føler sig måske lidt for sikker. For boreriggen Leiv Eiriksson og dermed også Greenpeace-skibene Esperanza samt det bagudsakkende Arctic Sunrise er nemlig ikke i grønlandsk farvand.

Og selv om Grønlands Kommando ganske rigtigt følger boreriggen tæt, vil man derfor ikke forsøge at stille sig i vejen, hvis aktivister skulle forsøge at borde riggen, oplyser stabschef Jan Bøgsted. Sålænge Leiv Eiriksson og Greenpeace-skibene er i såkaldt internationalt farvand, kan inspektionsskibet Vædderen blot se til, lyder det således fra kommandoen.

Sidste sensommer borede fire Greenpeace-aktivister boreriggen Stena Don ud for Disko, Cairn Energy indstillede boringen midlertidigt, inden dårligt vejrlig efter 40 timer tvang aktivisterne til at opgive ævred. Men olieselskabet oplyser, at man ikke har taget nogen skridt for at forhindre en gentagelse denne sæson ligesom man ikke ønsker at udlægge et worst case scenarie.  

Tidligere i dag fortalte pressemedarbejder på Esperanza, Sune Scheller, at man indtil videre ikke har nogen planer om at nærme sig Leiv Eiriksson, mens klimamedarbejder Jon Burgwald i går sagde, at Greenpeace naturligvis ikke vil afsløre, hvorvidt de også i år har planlagt at forsøge at bremse boringerne.

På spørgsmålet om, hvorvidt Cairn Energy ikke frygter, at organisationen igen vil vil borde en af selskabets borerigge, svarer juridisk og kommerciel direktør Simon Thomson, at han er bange for, at det ikke er op til ham. Efterfulgt af en latter.

Cairn Energy understreger i øvrigt gentagne gange, at man føler sig overbevist om, at efterforskningsboringerne er forsvarlige og vil foregå efter standarder, der både tillader udstyr og mennesker at svigte, uden at katastrofen indtræffer.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt