Greenpeace fornemmer glædelig udvikling

Flere og flere af Greenpeaces argumenter opnår ørenlyd, mener organisationen, der erkender, at det bliver svært at vinde det grønlandske folks hjerter. Men hjernerne kan også gøre det.
Skrevet af Rune Langhoff
26. maj 2011 15:48

- Det er helt klart, at Greenpeace og andre miljøorganisationer har formået at kaste lys over nogle problematikker i forbindelse med olieudvinding i Arktis, som nu i stigende grad bliver bredt debatteret. Det er selvfølgelig en glædelig udvikling, siger Sune Scheller, der er pressemedarbejder på Esperanza, hvor han har opholdt sig i de sidste tre uger.

For nok er organisationen stadig upopulær, men deres synspunkter er måske blevet lidt bredere accepteret, lyder det.

- Det kan godt være, at folk stadig er meget utilfredse med det Greenpeace har gjort historisk i Grønland, men det er ikke ensbetydende med, at folk betragter det, vi foretager os nu som forkert eller noget man skal være utilfreds med, siger Sune Scheller.

Men hvordan hænger Greenpeaces tilstedeværelse til søs sammen med, at de netop tidligere i år fastslog, at deres strategi var lagt om, og at de nu skulle møde den grønlandske befolkning ansigt til ansigt.

- Det er klart, at vi hele tiden skal være kritiske overfor vores strategi, så vi bedst muligt kan opnå vores og miljøets mål bedst muligt. Men når Cairn Energy stikker til søs, jamen så følger vi efter. For os - herude på skibet lige nu - handler det om Cairn Energy, og det de har gang i i de arktiske farvande.

For der er et stykke vej, før organisationen er tilfredse.

- Vi mangler stadig nogle ting, før vi er tilfredse. Blandt andet vil vi se en beredsskabsplan. Og så er vores overordnede mål jo, at der ikke skal bores efter olie i de arktiske farvande. Det er simpelthen for farligt, siger Sune Scheller.