Greenpeace er villig til at betale dyrt

Trods en bøde på flere hundredetusind fortsætter Greenpeace kampen for at standse olieprøveboringer i Arktis. Det siger organisationens klimamedarbejder Jon Burgwald.
Skrevet af Martine Lind Krebs
17. juni 2011 08:57

- 50.000 euro er utrolig mange penge for vores organisation, men vi gør ikke det her for pengenes skyld, men fordi vi synes det er utroligt vigtigt. At vi desværre nok er nødt til at betale den bøde er noget vi må tage ved, siger Jon Burgwald.

Han kan ikke sige noget om, hvor mange dagbøder Greenpeace er villige til at betale.

- Vi håber at Cairn besinder sig og fremlægger den beredskabsplan, som de ifølge Arktiks Råds retningslinjer skal fremlægge og som man skal fremlægge i mange andre lande. Det er det eneste fornuftige at gøre, og det forventer vi, at de snart selv indser.

Det er Greenpeaces tredje aktion mod boreplatformen Leiv Eiriksson. I alt er 24 Greenpeaceaktivister nu ulovligt trængt ind.

- Vi gør det her, fordi vi synes det er utroligt vigtigt, at Cairn fremlægger den beredskabsplan, som de stædigt fastholder, at de ikke vil udlevere. Og derfor så besluttede Greenpeaces internationale generalsekretær Kumi Naidoo sig for, at det var på tide at han også gik ind i det, som han betegner som en af de vigtigste miljøkampe i verden.

Cairn Energy understreger, at aktionen ikke har haft betydning for boreprogrammet. I en udtalelse om aktionen understreger olieselskabet, at de respekterer retten til at udtrykke sin mening, men de tager samtidig afstand fra aktioner, som kan udsætte medarbejdere og materiale for risiko.

Cairn Energy vil nu gå videre med sagen ved at følge dommerens afgørelse fra Holland og kræve  Greenpeace idømt dagbøder á 50.000 euro om dagen.

Der blev på intet tidspunkt brugt vandkanon mod aktivisterne, understreger Elizabeth Adams fra Cairn Energy. Vandkanonen var i brug til rengøring om bord på boreplatformen, da Greenpeaceaktivisterne klatrede op. Men den blev slukket af hensyn til aktivisterne.