Greenpeace: Cairn vinder nok, men vi stopper ikke

Høringen i den hollandske domstol mellem Cairn Energy og Greenpeace sluttede i går. Og nu afventer parterne dommernes afgørelse, som ifølge Greenpeaces egen advokat sandsynligvis vil falde ud til Cairn Energys fordel.
Skrevet af Naimah Hussain
07. juni 2011 10:45

Men sagen tog en overraskende drejning i går, da dommeren, ifølge Greenpeace, udtrykte bekymring for Cairn Energys planer om en eventuel olieoprydning.

- Det var et fascinerende øjeblik. Efter min mening gav dommeren udtryk for samme bekymring, som Greenpeace har. Dommeren vendte sig til selskabets repræsentanter, og spurgte: "Hvorfor offentliggør I ikke de her informationer, som tydeligvis har offentlighedens interesse?" Og det var en meget interessant udvikling. På en måde ydmygede det selskabet og efter lidt diskussion, sagde de, at den grønlandske regering ikke tillader dem at offentliggøre denne her beredskabsplan, forklarer Jasper Teulings, der er juridisk rådgiver for Greenpeace i sagen i Holland og derfor var tilstede i retssalen i går.

Trods gentagne henvendelser, og nu også to aktioner mod Cairn Energys borerig, om at få informationer om beredskabsplanerne, er det altså ikke lykkes Greenpeace at få dem.

Og retssagen vil, ifølge Jasper Teulings, med al sandsynlighed falde ud til Cairn Energys fordel, vurderer han.

-Det er meget sandsynligt, at dommen i morgen vil lyde, at Greenpeace er nødt til at stoppe deres indblanding og fredelige protester mod denne specifikke borerig, men det betyder ikke, at vi stopper vores kampagne, siger han og henviser til, at Greenpeace fortsat vil lave lobbyarbejde og på andre måder forsøge at skabe opmærksomhed om olieboringerne i Arktis.

Men dommerens udmelding til Cairn Energy opfattes af Greenpeace som en lille sejr. Dommeren udtrykte nemlig, ifølge Greenpeace, bekymring for, hvordan Cairn Energy vil betale for en eventuel olieoprydning. Cairn Energy spillede dog bolden videre til den grønlandske regering under gårsdagens høring.

Naalakkersuisoq for Erhverv og Råstoffer, Ove Karl Berthelsen (IA), vil fortsat ikke offentliggøre planerne:

- Det er af sikkerhedsmæssige grunde. Vi vil ikke offentliggøre vores detaljerede beredskabsplan, således at vi giver organisationerne muligheder for, at de kan trænge ulovligt ind og forstyrre de lovlige aktiviteter, der foregår på boreriggene, lyder forklaringen fra naalakkersuisoq for Erhverv og Råstoffer, Ove Karl Berthelsen. Den samme melding har Råstofdirektoratets direktør, Jørn Skov Nielsen, givet udtryk for tidligere.

Men hvad er det helt præcist, der står i de planer, som offentligheden og altså organisationer som Greenpeace kan udnytte, ifølge Ove Karl Berthelsen?

- Hvis vi offentliggører den detaljerede beredskabsplan, får de mulighed for at kunne spærre nogle telefonnumre eller noget andet, således at beredskabsplanen ikke virker. Og så er vi måske nødt til at stoppe boringerne, selvom der ikke er sket en ulykke, siger Ove Karl Berthelsen.

Dommerens kendelse kommer sandsynligvis i morgen eftermiddag. Og hvis Cairn Energy får medhold, betyder det, at Greenpeace ved aktioner mod sommerens boringer, skal betale dagsbøder på 2 millioner euro pr. dag, hvis de forsøger at hindre selskabets boringer igen.