Greenpeace: Cairn ikke klar til udslip

Cairn Energy erkender i sin nyligt offentliggjorte beredskabsplan, at der er mange usikkerheder omkring oprydningen efter et eventuelt olieudslip. Og sammen med selskabets planer om i høj grad at satse på kemisk opløsning af olie i havet, får det nu Greenpeace til at rejse kraftig kritik.

Miljøorganisationen stiller sig således uforstående over for, at Selvstyret overhovedet har godkendt Cairn Energys boringer.

- Det undrer mig meget, at der er givet tilladelse på baggrund af den her beredskabsplan. Efter vi har kigget lidt nærmere på den, er det tydeligt, at hvis der sker et udslip, er man ikke klar, og det vil have en altødelæggende effekt, vurderer klimamedarbejder Jon Burgwald.

Beredskabsplanen blev i sidste uge lagt frem, og heri erkender Cairn Energy flere steder, at sæsonens boringer er efterforskende, og at det derfor kan være svært at vide præcist, hvor meget olie, man vil skulle opsamle i tilfælde af et udslip, hvordan den vil opføre sig, og hvilke metoder man vil skulle anvende i det enkelte tilfælde. Samtidig fremgår det blandt andet, at høje bølger i perioder vil kunne nedsætte beredskabets effekt drastisk.

- Den ene ting er den lange række af usikkerhedsmomenter. Den anden ting er, at man egentlig til Cairn Energys ros er meget ærlig omkring, hvor lidt olie man reelt set kan fjerne fra vandet igen, siger Jon Burgwald.

I stedet for "blot" at satse på at opsamle eller afbrænde al olie i tilfælde af et større udslip, vil Cairn Energy nemlig desuden ty til at opløse den kemisk, lyder det i beredskabsplanen. Og det er langtfra en metode, som Greenpeace bifalder.

- Man fjerner ikke olien ved at hælde opløsningsmidler udover. Man gør kun, at den ikke forbliver en tyk, sort masse, men i stedet opløses i små mindre dråber. Og på den måde forhindrer man ikke, at olien bliver optaget i fisk og andre dyrs fødekæde, siger klimamedarbejder Jon Burgwald.

Han opfordrer nu til, at Selvstyret afkræver Cairn Energy forbedringer i selskabets beredskab.

- Selvfølgelig er det vigtigste, at der ikke sker et olieudslip. Men hvis det sker, bør man være i stand til at stå med en plan i hånden, som i hvert fald kan minimere konsekvenserne så meget som overhovedet muligt. Og det er ikke lykkedes for Cairn, siger Greenpeaces Jon Burgwald.

Det er ikke lykkedes at få en aktuel kommentar fra myndighederne, men herfra har man senest ved offentliggørelsen af beredskabsplanen i sidste uge understreget, at man kun godkender boreaktiviteter med beredskabsmæssige procedurer på, hvad man betegner som allerhøjeste niveau.

Samtidig erklærede Selvstyret, at man anser kravene til sikkerheden omkring boringerne for at være ekstremt vidtrækkende.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt