Greenpeace-aktivister får lov til at forlade Rusland

Rusland vedtog i går en lov om amnesti, som kommer de 30 fængslede besætningsmedlemmer på Greenpeace-skibet Arctic Sunrise til gode.
Skrevet af Karsten Sommer
19. december 2013 04:01

Amnestien bliver mødt med lettelse hos Greenpeace i Danmark, der dog minder om at problemet med risikable olieboringer i Arktis ikke er blevet mindre, selvom aktivisterne snart får lov at rejse hjem:

- Derfor vil vi fortsat kæmpe og protestere imod dem, siger miljøorganisationens talsmand, Jon Burgwald, der i samme ombæring langer ud efter både Norge, USA, Grønland og Danmark for deres involvering i arktisk olieudvinding.

- Klimaproblemerne er den måske største krise, vi som menneskehed står overfor, og der må vi indse, at hvis vi fortsætter med at lede efter olie nye steder, har vi tabt kampen mod klimaforandringerne, siger han til Politiken.

Jon Burgwald afviser at kommentere på, om de barske erfaringer fra Rusland får konsekvenser for organisationens videre protester mod olieboringerne.

- Nu skal vi lige have vores folk helt hjem først, og så må vi sætte os ned og evaluere sagen, siger han, men mener samtidig at Rusland med tilbageholdelsen af skib og aktivister har overtrådt både international og russisk lovgivning.

- Det er svært at være en organisation, som benytter sig af civil ulydighed, når stater ikke overholder helt basale spilleregler og opfører sig som banditter, siger Jon Burgwald, der dog understreger, at det ikke får Greenpeace til at opgive kampen.

- Det besværliggør bare vores arbejde, men det gør det ikke mindre vigtigt, siger han til Politiken.