Greenland Minerals vil starte en voldgiftssag mod Grønland

Det vækker harme i Naalakkersuisut, at det australske mineselskab Greenland Minerals vil køre en voldgiftssag mod Grønland. 
Det skal være slut med at grave efter uran i Grønland. Det besluttede politikerne i Inatsisartut i november. Et forbud, der dermed spændte ben for Greenland Minerals mineprojekt ved Kuannersuit. Foto © : KNR / Malik Brøns
23. marts 2022 18:33

Det australske mineselskab Greenland Minerals har taget de indledende skridt til at køre en såkaldt voldgiftssag mod både Grønland og den danske stat. 

Det oplyser Naalakkersuisut, der netop har modtaget et klageskrift fra mineselskabet.

Ifølge Naalakkersuisut lægger Greenland Minerals op til, at sagen skal køre i en dansk voldgiftsret. Altså uden om det grønlandske retssystem, selv om Grønland hjemtog råstofområdet i 2010.  

Klageskriftet fra Greenland Minerals vækker harme i Naalakkersuisut. Det fremgår af den pressemeddelelse, som Naalakkersuisut sidst på eftermiddagen har sendt ud.

Naalakkersuisoq: Jeg er skuffet 

Ifølge Naalakkersuisut er Greenland Minerals manøvre et forsøg på at sikre sig muligheden for alligevel at få lov til at udvinde uran fra Kuannersuit.

Den her voldgiftssag sker nemlig, efter at politikerne i Naalakkersuisut og Inatsisartut i november sidste år stemte for et forbud mod at grave efter uran her i landet.

- Jeg er skuffet over Greenland Minerals klageskrift, der både mangler juridisk berettigelse og udtrykker dyb mistillid til vores samfund og demokrati, udtaler naalakkersuisoq for Finanser, Råstoffer, Justitsområdet og Ligestilling Naaja H. Nathanielsen blandt andet i pressemeddelelsen.

En voldgiftssag kan afgøres udenom de almindelige offentlige domstole. En voldgiftsrets afgørelse er bindende og kan ikke ankes.

- Naalakkersuisut vil gå til klagesagen med seriøsitet og sideløbende fortsætte arbejdet med at udvikle vores råstofsektor og vores grønne sektor til gavn for landet og befolkningen, udtaler Naaja H. Nathanielsen videre i pressemeddelelsen.