Grønt lys til en bygdefabrik ved Upernavik

Den privatejede hellefiskeproducent Halibut Greenland har nu af Naalakkersuisut fået grønt lys til kunne åbne en fabrik i en af Upernaviks bygder Aappilattoq. Samtidig har selskabet fået tilladelse til at kunne indsætte et indhandlingsskib, indtil fabrikken står færdig i 2016.
06. marts 2014 03:49

Halibut Greenland venter nu kun på en række andre tilladelser, blandt andet arealtildeling fra Qaasuitsup Kommunia, før selskabet kan påbegynde opførelsen af fabrikken i Aappilattoq med 160 indbyggere:

- Vores mål er, at der hvor der er monopollignende forhold, der vil vi gå ind og ændre på det, et skridt ad gangen, siger Niels Thomsen, direktør i den privatejede Halibut Greenland.

Selvom Halibut Greenland nu af Naalakkersuisut har fået tilladelse til at kunne opføre en fabrik i bygden Aappilattoq, så afventer selskabet en række andre tilladelser endnu:

- Der er flere spørgsmål, der lige skal afklares. For eksempel har vi indsendt en ansøgning om arealtildeling og andre lignende spørgsmål skal lige afklares. Når de offentlige myndigheder har behandlet de emner, så vil vi selvfølgelig igangsætte byggeriet så hurtigt, det kan lade sig gøre. Selve fabrikken er klar engang i 2016. Det er vores helt klare ambition, siger Niels Thomsen.

Udover godkendelsen til at kunne opføre en fabrik i bygden Aappilattoq, så har Halibut Greenland nu også fået en midlertidig tilladelse til, at kunne indsætte et indhandlingsfartøj ved Aappilattoq til fabrikken står færdig:

- Vi tilstræber os på, at fartøjet er klar ved Aappilattoq i de her måneder. Altså så hurtigt som det praktisk kan lade sig gøre, siger Niels Thomsen.

Ifølge avisen Sermitsiaq, der udkom fredag i sidste uge, så blev der i Upernavik området i 2012 afsæt godt 6.000 tons hellefisk til en værdi af knap 78.000.000 kroner, mens godt 8.000 tons i Ilulissat blev afsæt for 141.500.000 kroner. Og fiskerne i Upernavik kan ifølge Niels Thomsen forvente nye priser, når Halibut Greenland bryder Upernavik Seafoods monopolstatus i Upernavik området:

- Vi vil selvfølgelig tage hensyn til hvordan afsætningspriserne er. Men det man vil kunne konstatere er, at priserne selvfølgeli vil ændres ved den nye konkurrence situation. Altså, fiskerne der hvor vi opererer, skal have en fair pris. Der skal være en sammenhæng mellem den pris vi kan give og de udgifter vi skal dække, selvfølgelig også den pris, når man sælger til de store markeder, siger Niels Thomsen.

Halibut Greenland vil også bruge samme ejerskabskoncept som den i Ilulissat, når de opfører fabrikken i Aappilattoq. Og op imod 50 fiskere fra området har allerede givet tilsagn om, at de vil være medejere af fabrikken.