Grønlandske træhuse overrasker forskerne

Analyser af træet fra Grønlands ældste træhuse viser, at tømmeret ikke - som hidtil antaget - kom fra Norge.
Skrevet af Martine Lind Krebs
02. december 2012 08:50

I Qasigiannguit ligger Grønlands ældste træhus. Det er bygget i norsk stil af norske håndværkere i 1734. Så selvfølgelig er tømmeret også norsk. Eller det troede man i hvert fald, indtil forskere ved Nationalmuseet i Danmark fik kigget nærmere på prøver af træet.

De opsigtsvækkende forskningsresultater blev i dag fremlagt ved konferencen Nordlige Verdener på Nationalmuseet i København.

- Da vi undersøgte det første gamle grønlandske træhus, regnede vi med, at det var lavet af norsk tømmer. Det ser norsk ud, det har norske detaljer og er bygget af norske håndværkere. Men da vi undersøgte tømmeret, så viste det sig, at det passede perfekt ind i en polsk sammenhæng. Det vil sige, at man har bygget et norsk træhus af polsk tømmer, siger seniorforsker Niels Bonde, som er leder af Nationalmuseets Dendrokronologiske Laboratorium.

Det er træets årringe, der kan fortælle forskerne, hvor træet stammer fra. Poul Egedes hus blev undersøgt allerede i 1998, men det overraskende resultat ansporede Niels Bonde til at studere flere grønlandske træhuse.

I alt 12 huse fra Diskobugten er nu blevet analyseret, og resultaterne er det samme.

- Hovedparten af det tømmer, vi har undersøgt i huse fra Grønland, det stammer fra Polen, siger Niels Bonde.

Han mener, at forklaringen skal findes i, at administrationen af kontakten til Grønland i 1730’erne flyttede fra Bergen til København, og dermed flyttede administrationen af tømmeret også til København. Københavnerne fandt ud af, at det var billigere at sende husene op som samlesæt, end at sende norske tømrere op for at bygge husene fra bunden.

- Man har altså haft en stor tømmerstabel her i København, hvor man har fået leverancer fra alle mulige steder, og når man skulle lave et hus, så tog man hvad man havde til rådighed og byggede det, forklarer han.

Forskningen viser, at verden i 1700-tallet har været langt mere globaliseret, end man hidtil har troet.

- Man har interageret med andre i Europa i langt højere grad end vi hidtil har vidst, siger Niels Bonde. Han kunne godt tænke sig, at yderligere undersøgelser kan belyse, hvordan mennesker i 1700-tallet har haft kontakt med hinanden gennem Europa og op til Grønland.