Foto: Simon Uldum

Grønlandske studerende rammes af nye danske uddannelsesregler

Folketinget vedtog mandag det såkaldte uddannelsesloft, der begrænser mulighederne for at tage en anden uddannelse. Dette gælder også de grønlandske studerende i Danmark, bekræfter Uddannelsesministeriet.

Helt konkret går de nye reglerne ud på, at man sætter en begrænsning for at tage en fuldt statsfinanseret videregående uddannelse på samme eller lavere niveau i Danmark, hvis man allerede har taget en uddannelse.

Reglerne vil gælde fra og med sommeroptagelsen 2017. Begræsningen vil ikke påvirke optagelsen til de videregående uddannelser i vinteren 2016/2017.

Der er dog nogle uddannelser, der kan undtages fra begrænsningen af dobbeluddannelsen på baggrund af arbejdsmarkedets behov. Heriblandt Matematik og Datalogi.

Hele listen kan findes på uddannelsesministeriets hjemmeside. Derudover kan man få en dispensation af helbredsmæssige årsager, eller hvis man har en forældet uddannelse.

Ifølge regeringen skal begrænsningen af dobbeltuddannelse frigøre 308 millioner kroner årligt, som skal bruges i dagpengesystemet.

Mens fortalerne vil "begrænse dobbeltuddannelse" for at skaffe penge til større sikkerhed for dagpengemodtagere, så taler modstanderne om et "loft" over viden og tanker, skriver ritzau.

Selvstyrets Departementet for uddannelse er ved at undersøge, hvorvidt om de grønlandske uddannelser gælder ind under begrænsningen af dobbeltuddannelse. 

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt