Grønlandske råvarer i bymidten

Grønlands nyeste "Brædt" - marked for grønlandske madvarer, blev indviet i Nuuks bymidte i dag. Omkring 100 af Nuuks borgere deltog ved den officielle indvielse, der blev åbnet med taler og sang.
Skrevet af Mads Lynge
31. januar 2011 16:31

Parret Nina og Malik åbnede arrangementet med Siiva Fleischers sang "Silarsuaq takuiuk?" En sang om naturen, med budskabet om at vi skal passe på den, så vi fortsat kan drage nytte af den.

Og "Kalaaliaraq", som "Brædtet" bliver kaldt i folkemunde, er placeret midt i byen, lige ved siden af Brugsen overfor Matas og Grønlandsbanken.

Projektet med at etablere den nye "Kalaaliaraq" har taget mange år, og det var en lettet formand for Anlægs- og Miljøudvalget, Ado Holm vi talte med:

- Jeg føler mig lettet. Fordi den har været længe undervejs. Så vidt jeg har forstået på folk, som har arbejdet med det, så har det taget over 25 år, siger Ado Holm.

25 år? Hvorfor så lang tid?

- Jeg tror der har været nogle problemer undervejs. For det første har der været problemer med økonomien, og så har der været spørgsmålet om hvor "Brædtet" skulle placeres, siger han.

Grønlands første "Brædt", Kalaaliaraq, stod klar i Nuuk i september 1958, og siden da har borgerne i Nuuk kunne købe friske råvarer fra såvel som havet som fra fjeldet.

Ved indvielsen af det nye "Brædt", skal den gamle "Brædt" ved Kolonihavnen i første omgang virke som et forarbejdningssted af råvarer, der så skal afsættes i det nye anlæg midt i byen. Og ifølge Ado Holm er der vidtgående planer for det nye anlæg i bymidten:

- Forskellen bliver, at vi med det nye "Brædt" har rige muligheder for at styre temperaturen derinde. Det bliver en mere konstant temperatur. Der vil være kølediske, og jeg tror helt bestemt på, at vi i fremtiden kan tilbyde nye råvarer, såsom levende krabber, rejer og måske endda fisk, siger formand for Anlægs- og Miljøudvalget i Kommuneqarfik Sermersooq, Ado Holm.

De ansatte i det nye "Brædt" i Nuuk skal som minimum være uddannet i fiskeindustriskolen ATI i Maniitsoq.