Grønlandske patienter føler sig ikke hørt

Grønlandske patienter klager mere over Sundhedsvæsnet end resten af Kongeriget. Mange af klagerne skyldes dårlig kommunikation, er Landslægeembedets erfaring. Sundhedspersonalet har for dårlig indføling med de grønlandske patienter, og patienterne er for dårlige til at tale rent ud af posen.
04. april 2012 10:11

I 2010 rejste Landslægeembedet 56 nye grønlandske patientklagesager, hvilket er væsentligt flere klagesager per indbygger end i resten af Rigsfællesskabet.

- En hel del klager bliver rejst på grund af kommunikationsvanskeligheder. Patienterne føler sig ikke forstået, fortæller sagsbehandler og sygeplejerske ved Landslægeembedet, Turid Skifte.

Og det skyldes ikke kun sprogbarrieren.

- Det kan være fordi personalet, som ofte er danske eller nordiske læger og sygeplejersker, ikke har så god indføling med, hvad der forventes af dem eller så god forståelse for, at man måske kommunikerer på en anden måde her i landet. At patienterne kan være mere tilbageholdne end de er vant til i Danmark. Her er nok en større tilbøjelighed til at afvente, at lægen finder ud af, hvad man fejler, siger Turid Skifte.

- Og den forskel kan godt gøre, at patienten går derfra uden egentlig at føle sig hørt. Så der er en både en sproglig og en kulturel kommunikationsproblematik, som jeg tror giver nogle klager, fortsætter hun.

Derfor mener Turid Skifte, at en af hovedudfordringerne i sundhedsvæsnet er at forbedre kommunikationen imellem sundhedspersonale og patienter. 

- Der er rigtig mange klagesager, der kunne forebygges ved at patienten fik afklaret sit problem direkte med fx lægen, lyder det fra Turid Skifte.

Imens sundhedspersonalet skal blive bedre til at komme patienterne i møde, mener Turid Skifte også at patienterne selv med fordel kunne oppe sig. Derfor opfordrer Landslægeembedet patienterne til at tale mere klart og direkte ud af posen om, hvad de gerne vil og ikke lade sig feje af.

-  I stedet for at klage over, at man ikke synes man bliver hørt, så var det måske mere effektivt at gå direkte til lægen og sige: Jeg forstod ikke, hvad der skete under den sidste konsultation. Forklar mig lige, hvad det her handler om. Fordi man skal også tænke på at klagesystemet er et langvarigt og langsommeligt system, påpeger sygeplejerske ved Landslægeembedet, Turid Skifte.

Den gennemsnitlige sagsbehandlingstid for grønlandske patientklagesager har de seneste mange år været stigende. I 2010 var den højere end nogensinde før, nemlig på gennemsnitligt 16,7 måneder.
Det fremgår af Landslægeembedets seneste årsberetning, der gælder 2010.

Ud af de 65 grønlandske patientklagesager, som Patientklagenævnet afsluttede i 2010, fandt nævnet grundlag for kritik i 14 af sagerne, hvilket Landslægeembedet betegner som et højt antal.