Grønlandske partier dyrere end færøske

De politiske partier får langt flere tilskudskroner i Grønland end på Færøerne. I alt løber forskellen op i 3,8 millioner kroner mere om året.
21. oktober 2009 15:01

De grønlandske vælgere betaler flere skattekroner for at have politiske partier end vælgerne på Færøerne. Partierne i Grønland får til sammen godt 8,5 millioner kroner i tilskud om året. Til sammenligning betaler de færøerske vælgere hvert år 4,7 millioner kroner for deres partier.

En forklaring er geografien, siger formand for Inatsisartut Josef Motzfeldt:

- Hvis et medlem af Inatsisartut skal rejse til Illoqortormiut, koster det jo i omegnen af 30.000 kroner, mens en færøsk politiker i en bil kan køre fra Thorshavn til Klaksvik på en time.

Indtil for tre år siden kunne medlemmerne af Inatsisartut rejse for et bestemt beløb. Regnes disse penge ud for alle tingets medlemmer løber det højst op i godt halvanden millioner kroner om året. Ses der bort fra de store grønlandske rejseudgifter, betaler vælgerne her til lands over to millioner kroner mere end på Færøerne.

Modsat på Færøerne, foregår det politiske arbejde i Grønland på to sprog. Det betyder, at partierne har udgifter til tolke og oversættelser.

På spørgsmålet om et årligt tilskud til de grønlandske partier på 8,5 millioner kroner er passende, svarer Inatsisartuts formand:

- Det mener jeg det er. Og det er jo op til de enkelte partier at afgøre, om pengene vitterlig går til bedre betjening af borgernes interesse og det demokratiske arbejde. Det er så det arbejde vælgerne sætter deres kryds efter, hver gang der er eksamen i form af valg.