Grønlandske musikpionerer til Aqpik Jam Musikfestival i Nunavik

I dag sætter en håndfuld af pionererne i grønlandsk musik sig i en flyvemaskine i Nuuk og flyver vestpå mod Canada. Målet er den legendariske Aqpik Jam Musikfestival i Kuujjuaq i Nunavik.
Skrevet af Karsten Sommer
10. august 2009 07:20

Fali Kleist og Leo Rosing fra 70´ernes folkemusikgruppe Fali, Kasper og Leo samt Iisaavaraq Petrussen fra 80´er gruppen Aalut er inviteret til Aqpik Jam Festival, der siden 1995 har været den populæreste kulturelle sommerbegivenhed i Nunavik.

Den afholdes altid i den anden uge i august, omkring 40 bands og kunstnere, mest fra Arktisk Canada, samles sammen med et stort publikum, der kommer tilrejsende fra hele arktisk Canada for at høre musik, og møde hinanden.

Og i år har arrangørerne altså ønsket at høre noget af den grønlandske musik, som startede bølgen af grønlandsk rock- og folkemusik i 70´erne og 80´erne.

Fali, Leo og Iisaavaraq får følge af den populære sagerinde Lone Josefsen, samt Iisaavaraq Petrussens søn, Inunnguaq, med sin gruppe.

Musikerne slipper for den lange omvej via København. Aqpik Jam-arrangørerne sender en chartet maskine til Nuuk, og bringer musikerne og deres udstyr over på den anden side af Davies Strædet.

Festivalen varer til på fredag og indeholder ud over musik en række folkelige forlystelser såsom bingo, golf- og pokerturnering, ja selv en kagebagningskonkurrence er på Aqpik Jam-programmet, fortæller Nunatsiaq News.