Grønlandske fuglespyd i downtown

I forbindelse med udvidelsen af metroen i København, har arkæologer fra Københavns Museum fundet en del af et grønlandsk fuglespyd i Kongens Nytorv.
Skrevet af Jette Andersen
20. juni 2012 07:53

Og det er et sjældent og fantastisk fund, siger arkæolog Jens Winther Johannsen.

- Det er helt specielt, fordi vi aldrig nogensinde i forbindelse med en arkæologisk udgravning, har fundet noget fra Grønland i Danmark.

Det oplyser Jens Winther Johannsen, der er en af de ærkeologer der fra Københavns Museum arbejder med metroudgravningerne.

Fundet er en såkaldt sidegren fra et typisk grønlandsk fuglespyd, der blev brugt fra 1500 til 1900. Fuglespyddet havde et spyd i den ene ende og tre eller fire spidse sidegrene surret fast på midten af skaftet. På den måde var der større chance for fangst, når fangeren kastede redskabet ind i en fugleflok. Og det er netop sådan en sidegren, der er fundet.

Arkæolog Jens Winther Johannsen er imponeret over hvor meget den lille del af et redskab, kan oprulle så meget historie om hvad der foregik i 1600-tallet, både i Danmark og Grønland.

Jens Winther Johannsen fortæller, at der boede skandinaver i Sydgrønland i vikingetiden og middelalderen. Men kontakten mellem Sydgrønland og Danmark blev tabt i middelalderen.

- Så derfor så ville Christian IV prøve at genfinde og genoptage kontakten til Grønland. Derfor sendte han flere ekspeditioner afsted. I den forbindelse bortførte man grønlændere og bragte dem med til Danmark for at bevise at man havde genfundet landet, fortæller Jens Winther Johannsen.

Og ifølge ham blev 19 grønlændere bortført til Danmark i løbet af 1600-tallet.

- De kilder som beskriver bortførelserne, hvordan man havde en kontakt til grønlænderne og hvordan de blev behandlet. Også lokkede man grønlænderne om bord på skibene og sejlede af med dem uden at de indvilligede i det. Der er flere eksempler på hvordan de kaster sig over bord. Og da de ankommer til Danmark, lider de forfærdeligt af hjemve, så det har bestemt ikke været med deres gode vilje.

Og selvom det ikke er nyt historiemæssigt, så er fundet i sig selv nyt.