Grønlandske fingeraftryk på strategi for oprindelige folk

Grønland har haft stor indflydelse, når det gælder Danmark strategi for støtte til oprindelige folk, siger chefen for Grønlands Repræsentation i Danmark Tove Søvndahl.
Skrevet af mlk
08. april 2011 13:31

Hun var i dag er vært for et seminar om oprindelige folks rettigheder.

- Ude omkring i verden er Grønland kendt for arbejdet med oprindelige folks rettigheder, og når der står Danmark på skiltet, så ved de godt, at der i lige så høj grad er tale om Grønland, siger Tove Søvndahl.

Men selv om Grønland i høj grad inddrages i arbejdet med støtten til oprindelige folk, så har man fra grønlandsk side en række bekymringer om den danske støtte.

En af dem er, at ikke alle regeringer anerkender oprindelige folks rettigheder, og derfor har hjælpen har ikke stor effekt, før man overbeviser disse lande om at respektere oprindelige folks rettigheder.

Desuden er der fra grønlandsk side særlig bekymring for arktiske oprindelige folk, især i Rusland, som ikke modtager ret stor støtte, siger Tove Søvndahl.

-  En af vores største bekymringer er støtten til de oprindelige folk, som ikke er kategoriseret som udviklingslande. Det er typisk oprindelige folk i Arktis – især i Rusland, som det ikke er muligt at støtte via udviklingsmidler, siger hun.

Omdrejningspunktet for dagens seminar var en evalueringsrapport om Danmarks støtte til oprindelige folk, som det danske Udenrigsministerium og Grønlands Selvstyre i fællesskab har udarbejdet.

Rapporten kommer med en række anbefalinger, blandt andet  at der oprettes et årligt dansk-grønlandsk forum for oprindelige folk.

- Det er utroligt vigtigt, at de folk, der arbejder med oprindelige folk, har et forum, hvor de kan mødes, og også for at holde sammen på det dansk-grønlandske netværk om oprindelige folk, siger Tove Søvndahl.

Kuupik Kleist blev forhindret i at deltage i dagens seminar på grund af gårsdagens Air Greenland forsinkelser. Tove Søvndahl holdt derfor talen på hans vegne.