Grønlandske børn i Danmark lever hårde liv

Grønlandske børn i Danmark lever et ensomt og dårligt liv, og ingen opdager det. De har det svært hjemme og i skolen, men de gemmer deres problemer, og derfor bliver det ikke bliver opdaget, hvor dårligt de egentlig har det.
Skrevet af Jette Andersen
24. oktober 2011 10:42

Livet for mange grønlandske børn i Danmark er langt fra en fest.
De grønlandske børn kommer typisk til Danmark med en enlig forælder, der er rejst fra sociale problemer som misbrug eller partnervold.


- De voksne lever isoleret og i mistrivsel, og børnene har ingen, der kan hjælpe dem eller introducere dem til danske forhold, siger vicegeneralsekretær i Foreningen Grønlandske Børn Sissel Lea Nielsen.


- Børnene klarer sig dårligt i skolen. De er nederst i hierarkiet, og deres mistrivsel bliver ikke opdaget, siger hun.
Foreningen Grønlandske Børn har siden 2007 gennemført det landsdækkende projekt "Et godt liv i Danmark" for knap 120 udsatte grønlandske børn i landets fem største byer.


Af de 120 børn er 30 lige nu anbragt uden for hjemmet. De resterende er enten udsluset eller behandlingskrævende. De sidste 24 børn er rejst tilbage til Grønland.
Resultatet af projektet viser, at to tredjedele af de udsatte børn ikke var opfanget af det sociale system.


- Projektet har vist, at børnene mistrives i sådan en grad, at det har været nødvendigt at underrette de sociale myndigheder i langt de fleste tilfælde. Resultaterne viser positivt, at det er lykkedes at løfte de udsatte børn ud af deres isolation, siger hun.


92 procent af børnene oplever selv, at de har fået det bedre, viser projektet.
Foreningen har arrangeret en høring på Christiansborg imorgen, hvor grønlandske børns vilkår i Danmark skal diskuteres.


Socialpolitisk ordfører Eyvind Vesselbo (V) opfordrer på den baggrund social- og integrationsminister Karen Hækkerup (S) til at sætte indsatsen for grønlandske familier på finansloven.
Formand for Folketingets Socialudvalg Özlem Cekic (SF) vil have en sammenhængende og langsigtet nationalplan.